Реклама / Ads
10| 14804 |09.04.2017 ЪNDERGROUND

Адв. Атанас Черногорски: КОНПИ се използва за репресия срещу бизнеса и политици

.
Адв. Атанас Черногорски
Комисията за отнемане на незаконно придобито имущество (КОНПИ) се използва за репресия срещу бизнеса и определени политици. Това заяви бившият служител на комисията адвокат Атанас Черногорски в предаването ”Честно казано” с водещ Люба Кулезич.
 

Черногорски, заедно с други действащи служители на КОНПИ, е автор на "кървавото писмо", разкриващо порочните практики в комисията и как тя се ползва за корупционна касичка.

 

"Загубените от КОНПИ дела в съда са за много повече милиони, отколкото се съобщава в отчетите на комисията. Налице са порочни действия. Готов съм за дебат председателят на комисията Пламен Георгиев с точни цифри, колко са спечелените дела и колко са загубените, колко от посочените отнети пари всъщност са виртуални и никога няма да бъдат взети", заяви Георгиев.

 

Той даде примери с незаконното прекратяване на преписката срещу Елена Фон Месин за 23 млн. лв. Според него тя е прекратена с основанието, че наказателното производство в чужбина е преустановено, но то не е прекратено в България.

 

Според Черногорски има нередности и с широкорекламирания случай със запориране на имущество за над 2 млрд. лв. на банкера Цветан Василев. По думите му 1.5 млрд. лв. от тях са доказани, а отнякъде са се появили едни 700 млн. лв.

 

"Убеден съм, че има умишлено надуване на цените на недвижимите имоти. Целта е да се направи стъкмистика със статистически цели. Така, ако възтържествува волята на държавата над силата на закона, защото в случая тези две неща се разминават, то на Василев ще се наложи да плати 44 млн. държавни такси, отново по тези цели", заяви Черногорски. По думите му обаче ако комисията загуби това дело след няколко години, то държавата ще трябва да плати над 170 млн. за адвокатски хонорари и 44 млн. лв. държавни такси.

 

Подобен е случаят със запорираното имущество на Христо Ковачки за 144 млн. лв. То все още е запорирано, но след оправдателната присъда тези запори ще паднат и Ковачки ще има право да заведе дела. Реално имуществото, което е трябвало да бъде запорирано, е било за 40 млн. лв.

 

"Практика в КОНПИ е преписките да попадат в определени инспектори, които работят по изискан отгоре начин. Тези нарушения са констатирани от инспектората към комисията, тези документи са изпратени до ръководството и до Министерски съвет, но има мълчание от всички органи. Включително и от политическите партии, явно трябва да пазим нашите. Има покровители над председателя Георгиев", завърши Черногорски.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 4273 |04.04.2017 Атанас Тасев: 20% ще е поскъпването на парното и топлата вода за софиянци . 9| 5976 |11.03.2017 Джамбазки и ген. Атанасов се хванаха за гушите за бежанците . 0| 3549 |06.03.2017 Оланд: Москва използва същите средства за влияние като СССР

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads