Реклама / Ads
6| 19594 |11.04.2017 ГЛАСЪТ

Прокуратурата свири фалшиво, но иска да убие публиката

.
Г-жа Арнаудова в действие... Източник: Канал 3
Не убивайте пианиста, той толкова може. Лафът е за музиканти, които изпилват нервите на публиката с лошото си изпълнение. В репликата обаче има хуманизъм: некадърния също има право да живее...
 
Положението с българската прокуратура уж наподобява горния случай, хем е доста по-различно. Тя свири адски фалшиво, но вместо да се засрами, плаши да избие публиката, която се възмущава. Думичката за такова поведение е гьонсуратлък.

Да видим новите изпълнения на храбрите ни обвинители.

 

Прокуратурата поиска европейска заповед за арест на Антоанета Василева - съпруга на бившия мажоритарен собственик на КТБ Цветан Василев. Искането, което е отправено още на 24-и март, е във връзка със задочно повдигнатото обвинение на Антоанета Василева за пране на пари. Това заявява гордо заяви говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова.

Ако Арнаудова бе човек с достойнство и чест, щеше да откаже да чете такива уронващи престижа на институцията съчинения. Защото и от самолет се вижда, че обвинението е съшито с бели конци. В случая става дума за окрита репресия срещу Антоанета Василева, а не за прилагане на закона. Тя е обвинена за това, че е купила къща в Швейцария с пари, които Цветан Василев, неин съпруг и е привел официално по банков път. Двамата съпрузи са декларирали превода на парите и покупката на имота в данъчните си декларации. Фактът е констатиран от две ревизии на НАП. Освен това върху сумата са платени данъци – и в България, и в Швейцария. За какво престъпление става дума тогава?

Проф. Антоанета Василева

 

Арнаудова сигурно знае, че много по-укоримо и неморално е, например, ако нечий съпруг е митничар и ходи на работа с овехтяла таратайка, а като се върне у дома изкарва мощния си супер джип... Дали целият този цирк не се разиграва заради невъзможност да се докажат доходи и притежание на скъпи имоти и коли? Въпросното семейство разчита на дебелите си връзки в прокуратурата и НАП иначе да са го попиляли от проверки. Ама не са... Засега.

 

Трае си прокуратурата и за новото екзотично хрумване на Георги Гергов да превърне палата №1 на Пловдивския панаир в опера. Гергов е прочут почитател на операта, то се знае... Нали е аристократ. Освен това има и логика: щом палатата вече не се ползва по предназначение, по-добре да стане нещо друго. Освен това отговорността и финансирането ще паднат на чужд гръб - общината.   

Все пак странно е мълчанието на прокуратурата, след като неотдавна излязоха на светло укривана дълго време скандална справка на Главна дирекция „Криминална полиция” от 2010 г. – относно преструктуриране на панаира. Документът е  адресиран по онова време до сочения за близък до модела КОЙ  бивш шеф на полицията Ангел Антонов, сега директор на НСО. Подписан е и от зам.-главния секретар на МВР  Георги Арабаджиев. И двамата обаче днес не обелват дума за тогавашните си разкрития. Вероятно, защото се смени посоката на вятъра...

В справката са описани поредица от неправомерни действия, нарушения и престъпления, във връзка с преструктуриране собствеността на „Международния панаир-Пловдив” АД. Те са направени изцяло в ущърб на общината и в защита на частни интереси. В същото време магистрати от Пловдивския окръжен съд са вписали измененията в собствеността на дружеството. МВР все пак предлага материалите да се изпратят в прокуратурата и в Инспектората на Висшия съдебен съвет.  Председател на съда в Пловдив в онзи момент е бил сегашният главен прокурор Сотир Цацаров. Обстоятелство, което днес обяснява много неща.

 

Прокуратурата мълчи заговорнически и за последните имотни придобивки на бившия шеф на Столичното следствие Петьо Петров, известен с прякора Еврото. Оказва се, че той и нежната му половинка имат голяма слабост към закупуване на жилища – в София, в Банско... Описани са акуратно от изданието „Капитал”. Дори само смешно ниските цени, които са обявили за платени, трябва да накарат бившите му колеги и началници да подскочат. Да не говорим, че съпруга му Любена Павлова се оказва лидерката на услужливото сдружение „План Б”, което се бореше със зъби и нокти срещу реформите в прокуратурата и в защита на главния прокурор. Същата е автор на не един сигнал срещу медии и политици, които са за промени в правосъдието. Дали пък това не е крещящ конфликт на интереси?!

 

Държавното обвинени си трае и за золумите в прословутата КОНПИ, където се оказва, че Председателя манипулира данни и статистики за запорирани и конфискувани имоти, придобити по незаконен начин, както му е удобно на него.

 

Но защо прокуратурата да хаби време за толкова незначителни неща, като може да покаже мускули на един международно признат учен, какъвто е Антоанета Василева. Много по-лесно е, а и такава е заповедта на Щуката/Свинята. За който е чел Крилов и Михайловски, де...

 

Жалка история. Цацаров и подопечната му Арнаудова, както и студентите по право от първи курс, знаят, че цялото дело „КТБ” е скалъпено. Ако наистина имаше изчезнали милиарди досега да са ги открили и да са се превърнали в народни герои. Но няма такива. Има заграбени активи на КТБ за милиарди от тези, които фалираха банката.

 

Надеждата на ангажираните с поръчката обвинители е, че делото ще продължи дълго, а дотогава „я камилата, я камиларя”. Надяват се също хората да забравят какви са ги вършили. Лошата новина обаче е, че рано или късно идва Видовден. Сиреч, законът ще заиграе и в техния двор. И няма да има нужда от бели конци за обвиненията – доказателства бол.

 

Огнян Стефанов

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 6| 17443 |05.04.2017 След поредните скандали, кого прокуратурата няма да пипне . 5| 13614 |22.11.2016 Как и защо прокуратурата се зае с Москов и ваксините . 0| 14153 |29.10.2016 К. Калпакчиев: Прокуратурата не може да се бори срещу високата корупция

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads