Реклама / Ads
9| 13245 |12.04.2017 НАРОДЕН ГЛАС

М. Андреев пред Фрог: Има страшно много корумпирани политици

.
Методи Андреев
Според Бойко Борисов в България няма корумпирани политици, но според мен има страшно много корумпирани политици. Това се вижда по всичко и от всички. Според Бойко Борисов правосъдната система у нас работи много добре и вече е независима. Това не е вярно. Тя работи за олигархията и обслужва олигархията. Това каза пред Фрог нюз Методи Андреев, бивш депутат от ГЕРБ и настоящ член на „Нова Република”. Ето какво още разказа той:
 

- Г-н Андреев, преди ден вие, Мартин Димитров и Петър Славов направихте запитване към финансовото министерство, каква част от парите на КТБ са върнати. Имате ли все пак някаква предварителна информация?
- Владислав Горанов нагло и безпардонно още октомври месец м. г. заяви, че повече от 10 на сто от активите на КТБ няма да бъдат възстановени.  Сам си го каза. И понеже  много добре се справи като министър с КТБ, за това Бойко Борисов пак иска да си го сложи за  финансов министър. Усещате ли с каква ирония го казвам?! Вероятно като награда за това, колко добре се справи с казуса КТБ. С една дума България казва на тези, които разгромиха банката: Заповядайте, направете и втори опит. Ние сме с вас. Държавата е с вас.

- Нали Горанов ви отказа информация за това кой държи данъчните складове?
- Точно така, когато попитахме същия „отличник” на Бойко Борисов за това колко от данъчните складове се държат от Лукойл, той ни отказа. Интересното е, че този въпрос е бил зададен и на Симеон Дянков през 2011 година от депутата Иван Иванов.

- И как е реагирал?
- Дянков е дал информацията. Но заместникът му Горанов отказа с аргумента, че това било данъчна тайна. Явно или нищо не разбира от данъчни казуси, или просто си намери добър мотив, за да ни откаже. Може пък някой така да му е казал, различни са вариантите. Петър Славов е много добър данъчен адвокат. Обясни, че ако попиташ колко литри има в данъчните складове на Лукойл, това е данъчна информация. Ние, обаче не питаме това, а само какъв обем от складовете са на Лукойл. Съвсем различно е.

 

- Казахте, че ще сезирате европейските институции за монопола при горивата. Направихте ли го вече?

- С евродепутата Светослав Малинов подготвяме документацията. Има нещо интересно. Дянков е отговорил, че около 75 на сто от складовете с бензин и 80 на сто с дизела са на Лукойл. Сега, през 2015 г. те са 92 % за бензин и 85 % за дизел. Вдигат се процентите. За това вече сме направили второ запитване до финансовия министър. Да видим дали ще получим отговор. Явно е, че има окрупняване на собствеността на тези складове. Лукойл защитава позицията си, но ние имаме списък с обемите на данъчните складове. Ако МФ е излъгало, значи и ние сме излъгали.

- „Нова Република” води и съдебната битка да се спази закона за машинното гласуване. Защо не сезирате компетентните органи, че тези избори бяха проведени в нарушение на закона, според който във всяка секция трябваше да има задължително машинно гласуване?
- На тези избори доста неща се случиха, заради които компетентните органи биха могли да се самосезират. Нали за това са компетентни. Сега вместо президентът Румен Радев  да пита какво стана с машинното и електронно гласуване, иска да наложи принципа за уседналост. За първи път виждам президент с такава законодателна инициатива. Та той може да налага вето. Защо иска заради едни български граждани, да лиши от право за гласуване други. Ние не можем така да постъпваме. Това е абсолютно безумие. В същото време всички ще му ръкопляскаме, ако реагира навреме и успее да постигне резултат с предоговаряне условията за газа, който получаваме по договор, подписан от Румен Овчаров с Газпром. На 4 май изтича последният срок, в който България може да поиска от ЕК предоговаряне на условията по този договор. До този момент президентът мълчи. Ако ние пропуснем този срок, това означава, че България е купена от Газпром, тъй като нейните държавници са пропуснали важен срок. Ще натоварят държавата с 30 % по-скъп газ, тъй като не сме поискали предоговаряне. Ние плащаме скъпо на Газпром, защото сме братушки. По роднински на нас по-скъпо ни излиза.

 

- Съжалявате ли, че напуснахте ГЕРБ? Ако бяхте останал, вероятно отново щяхте да сте депутат.
- Със сигурност щях да съм депутат. Но сам напуснах ГЕРБ. Не съжалявам, защото сериозно се разминаваме с ГЕРБ в разбирането за борбата с корупцията. Говорим за сериозно разминаване. Според Бойко Борисов в България няма корумпирани политици, но според мен има страшно много корумпирани политици. Това се вижда по всичко и от всички. Според Бойко Борисов правосъдната система у нас работи много добре и вече е независима. Това не е вярно. Тя работи за олигархията и обслужва олигархията. Според Бойко Борисов всичко в България цъфти и процъфтява, но според мен не е така. Процъфтяват само едрите олигархични, корпоративни интереси и фирми. Беше постигната стабилност на олигархично-мафиотския капитал в България. А за дребния и средния бизнес, не само при първото, но и при второто управление на ГЕРБ, нищо не се направи. Напротив, продължават дребни и средни фирми да се подлагат на сериозен натиск от държавата.  Нищо не се прави за тях. За това казах, че на тези избори практически няма кой знае какво голямо значение кой ще победи, дали БСП или ГЕРБ. Е, емоционално на всички ни е по-кеф, че българите не искат да бъдат управлявани от БСП. Това е хубавият извод от изборите. Но пък няма спасение. Върнете се от началото на управлението на Сергей Станишев и вижте кои играчи на пазара почелият обществени поръчки. Те са едни и същи, само си сменят фирмите. Има един кръг от вечно печелещи.

- Тогава защо е предизборната битка?

- Тя е за това кой ще взима комисионните през мандата. Защото, ако спечели БСП, то тя щеше да взима комисионните от тези, които се облажват от обществените поръчки. Сега ще ги взима ГЕРБ. Т. е. има една стабилност на статуквото. Това се нарича олигархично-мафиотски модел. Всъщност липсата на реформи през второто управление на Борисов и по-скоро демагогията за това как се правят реформи, доведе до стабилност на този модел. Аз и за това напуснах. За мен това не е добра политика. Това не е дясна политика в смисъла, в който аз разбирам.

        

- От близо две години се говори, че Делян Пеевски се оглежда в МВР и службите за сигурност? Вие имате ли такова усещане?
- Оглежда се, особено в НСО. Като се погледнат шефовете на НСО в огледалото, най-вероятно виждат Пеевски. Бойко Борисов каза, че  не вижда Пеевски. Увери ни дори, че вече го няма в България. Пък той се оказа депутат. Не зная дали като се огледа Борисов продължава да го вижда. По-скоро го вижда, но не ще да си го признае. За НСО предложих да се вземат 7-8 млн. лв. от бюджета на ведомството и да се дадат на разузнавателните служби. Стана голям проблем. Още, когато се гласува законът за НСО имахме възражения. С този закон ние узаконихме едно УБО. НСО трябва да бъде добре организирана, обучена и да охранява 4-5 човека в държавата-президент, председател на НС, премиер. Не може в тази служба да се охранява всяко лице, което има значение за националната и финансова стабилност на държавата. Нали ви е ясно, че зад тази формулировка може да се охранява който си искат. А да плащаме ние. Тези хора, които са от финансово значение за стабилността на държавата, те са достатъчно влиятелни и могат да си осигурят сами охрана. Или пък да плащат, за да ги пази НСО. Сега тези „бедняци”, като Доган и Пеевски, ги пазим с нашите данъци. Смятам, че ако те искат НСО да ги пази, трябва да си плащат.

- ГЕРБ и патриотите са все по-близо до съставяне на кабинет. Има ли бъдеще такава коалиция?
- Как ви се струва член на ЕНП с партия „Атака”?

-  Доста странно.
- То е срамота. Ако първото управление на ГЕРБ е било надежда за много хора, то второто се превърна в разочарование. Третото ще се превърне в катастрофа за хората с дясно-центристки ценности. Не може да става тюрлю гювеч. Не може в такава коалиция да им разбиране. Борисов казва, че е за санкциите срещу Русия, Красимир Каракачанов и Волен Сидеров казват, че са против. Каракачанов има едно отношение към ДПС, Борисов има друго. Какво излиза за пенсиите-че патриотите дадоха заден ход. А уж искаха 300 лв. Тогава откъде да сме сигурни, че ГЕРБ няма да направи компромис с някоя европейска ценност. Това ще е едно управление, което при всички случаи ще разочарова привържениците на Бойко Борисов и привържениците на тримата лидери на ОП. Това е все едно да събереш вода с олио. Не става. Едното винаги се отделя от другото. Интересно ми е как Борисов се събра с Волен Сидеров и с патриотите, които видяхте какво направиха на границата преди изборите.

 

- Как си го обяснявате това обединение тогава?
- Има два варианта. Ако са решили да крадат за последно, могат да изкарат много дълго, докато ги изгонят хората. Ако има принципи в коалицията, тя не може да просъществува дълго. Най-вероятно ще се разпадне след председателството ни на Съвета на ЕС.  

 

Интервю на Катя Илиева

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 2| 4541 |10.04.2017 Най-много изнасяме за Турция, най-много внасяме от Русия . 1| 3540 |28.03.2017 И Методи Лалов кандидат за ВСС . 14| 12664 |28.03.2017 М. Андреев: Третото управление на ГЕРБ ще е катастрофа

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads