Реклама / Ads
1| 4821 |13.04.2017 МИСТЕРИИ

Експерт: Имаме най-мръсния въздух в ЕС

.
Боян Рашев
България има най-ниското качество на въздух по отношение на фините прахови частици в Европейския съюз, посочи екологът Боян Рашев. Според него дизеловите автомобили имат много сериозен принос към проблемите в София и Пловдив.
 
Спрямо справка на МВР за март месец регистрираните дизелови автомобили са повече от бензиновите. Потреблението на горивото се е покачило от 30% до 70%", каза той пред ON AIR.

Рашев бе категоричен, че трябва да се регламентира вносът на дизелови коли като не се допускат в държавата тези без филтър на фините частици.

Друг фактор, който екологът посочи за замърсяване на въздуха е използването на дървен материал и въглища за отопление.

Държави като Германия и Великобритания имат проблем с азотните оксиди, поради трафика. У нас имаме с фините прахови частици, поради горенето на дърва и въглища.

В провинциалните градове качеството на въздуха през зимата е много по-лошо, отколкото в София и Пловдив, допълни експертът. В провинциалните градове и села няма измервателни станции за чистотата на въздуха. Все едно, ако не се измерва замърсяването, то не съществува.

Той посочи, че в София и Пловдив има отчетено намаление на съдържанието на прах във въздуха.

Пловдив в последните 3 години има много чувствително намаление на съдържанието на фин прах. Фактор за това е, че Пловдив е най-бързо развиващият се град в България. Но не виждам как София ще достигне тези нива на чистота на въздуха, заключи Боян Рашев.


Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 8| 4376 |10.04.2017 Експерт: Химическата атака в Сирия обслужва терористите . 0| 4461 |10.04.2017 Т. Кантарджиев: Морбилите не обичат чистия въздух . 0| 4333 |05.04.2017 След дъжд качулка: МОСВ с мерки за справяне с мръсния въздух

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads