Реклама / Ads
0| 4564 |14.04.2017 СВЯТ

Русия, Сирия и Иран предупредиха САЩ да не извършват нови удари

.
Русия, Сирия и Иран настоятелно предупредиха САЩ днес да не предприемат нови удари срещу Сирия и призоваха за широко международно разследване на химическата атака, извършена там миналата седмица.
 
Руският външен министър Сергей Лавров, който бе домакин на колегите си от Сирия и Иран на тристранна среща в Москва, остро осъди ракетната атака на САЩ срещу Сирия миналата седмица, като я нарече "крещящо нарушение" на международното право и предупреди, че нови подобни действия ще имат "крайно тежки последствия не само за регионалната, но и за глобалната сигурност".

Сирийският външен министър Уалид Муалем каза, че срещата е изпратила "силно послание" към Вашингтон, а иранският му колега Джавад Зариф изтъкна, че участниците са предупредили САЩ, че всяко тяхно едностранно действие е неприемливо.

 

Лавров обвини САЩ и техните съюзници, че правят опити да пречат на международно разследване на химическата атака. "Чувства се съпротива срещу предложението за независимо и обективно разследване", посочи той, и изрази скептицизъм относно предварителното разследване, извършено от експерти на ООН по химическите оръжия, като каза, че те не са успели да посетят мястото на атаката. За Русия остава неясно откъде са били взети пробите и как са били анализирани и затова тя не се е подписала под "дистанционните изводи" от работата на тези експерти, добави той, цитира БТА.

 

Според Русия, разследването на Организацията за забрана на химическите оръжия трябва да бъде разширено и да включва експерти от много страни, подчерта Лавров.
Тримата министри са обсъдили и струпването на американски сили и военна техника по границата на Йордания със Сирия, посочи сирийският външен министър Муалем, като добави, че Русия, Сирия и Иран имат "общи процедури против всяка агресия, която би могла да бъде предприета спрямо сирийската територия."

 

На Москва неофициално бе предадено, че американската военна техника е била прехвърлена на границата между Сирия и Йордания уж за да бъдат отрязани пътищата за комуникация между позиции на терористичната групировка "Ислямска държава", каза Лавров. "Ние видяхме тези съобщения, опитахме се да си изясним за какво става дума. Получихме това обяснение, но ще продължим да се занимаваме с този въпрос, защото борбата с тероризма е единственото използване на военна сила, което трябва да става на територията на Сирия", подчерта руският външен министър.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 2| 11110 |13.04.2017 ФРОГОКО: Напук на Ердоган Тръмп и Путин дават на кюрдите част от Сирия . 0| 3662 |13.04.2017 Сирия пуска външни експерти да проверят за химическо оръжие . 8| 4376 |10.04.2017 Експерт: Химическата атака в Сирия обслужва терористите

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads