Реклама / Ads
2| 14307 |15.04.2017 ПОЛИТИКА

Янев: Няма да има хора за новите самолети, кораби и бойни машини

.
Стефан Янев
Дори и армията да осъществи проектите по купуване на нови кораби за ВМС, нови изтребители за ВВС и нови бойни машини за пехотата, може да се окаже, че няма да има хора, които да обслужват и да работят с новото въоръжение. Това опасение е изразил на последното заседание на служебният кабинет вицепремиерът и министър на отбраната Стефан Янев.
 
Според стенограмата от заседанието, след приемането на доклада за отбраната за миналата година, финансовият министър Кирил Ананиев е казал, че "от целия материал лъха негативизъм по отношение на финансирането на системата и не зная това с какво допринася положително както за министерството, така и за Министерския съвет." В изказването си Ананиев напомня, че "миналата година започнахме два инвестиционни проекта (за изтребителите и корабите б.а.), които до този момент толкова правителства не можаха да ги осигурят. Освен това, осигурихме средства и за ремонта на МиГ-29. Това са едни дългосрочни програми, които поемат ангажименти със сериозни средства, и мисля, че този остър негативизъм не трябваше да бъде залаган в начина на изложение на отчета за 2016 г," е заявил Ананиев.

Янев му отговорил, че "този негативизъм е по отношение на недофинансирането, което ние наричаме системно и то не зависи от Министерството на финансите, а зависи от всички тези хора, които са били в парламента, в правителствата през годините и поне от 2008 г., откакто започна финансовата и икономическата криза."

Янев добавил, че финансирането на "отделни проекти, които наистина са скъпи и мащабни, не решава проблема, тъй като в момента некомплектът от личен състав е от порядъка между 25 и 30 процента, в отделни подразделения и над 30%, което на практика ги прави небоеспособни, не са в състояние да си извършват дори ежедневните учебни и мероприятия по бойната подготовка, пише още "Дневник".

В този смисъл е въпросът този некомплект от около 30% защо във всеки един от бюджетите през годините, предходните години, е бил ограничаван до назначаването на не повече от 500 човека? Всъщност, това е въпросът. И в момента и тази година не можем да назначим повече от 500 човека – за това имаме бюджет. Проблемът в един момент – дай, Боже, да се случат тези инвестиционни проекти, да закупим новото въоръжение и техника, ще се окаже, че няма хора, които да го обслужват и които да работят".

Стойността на проектите за ново въоръжение и други капиталови разходи през следващите 4 години е около 4 млрд. лв.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 4| 10213 |27.03.2024 Politico: Украйна се приближава към най-опасния си период. Помощта на Запада трябва да завали . 10| 3003 |26.03.2024 Дмитро Кулеба: Дайте ни проклетите "Пейтриът"! . 5| 3475 |25.03.2024 Politico: Преговорите за правителство в България се провалиха . 13| 10264 |23.03.2024 Доц. Искрен Иванов: Атентатът в Москва можеше да бъде избегнат, ако властта бе послушала службите на САЩ

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads