Реклама / Ads
0| 4712 |16.04.2017 НОВИНИ

Турция гласува на исторически референдум

.
Исторически референдум в Турция се провежда днес. Избирателите ще определят политическото бъдеще на страната. 55 милиона турци ще трябва да се произнесат за или против разширяването на президентските правомощия.
 
На заключителен митинг в Истанбул президентът Реджеп Ердоган изрази увереност в победата и отново отправи критики към Европейския съюз. Преди век, каза Ердоган, наричали Отоманската империя болния човек на Европа, а сега болният е Европейския съюз. От Европейската страна на Босфора пък привърженици на основната опозиционна партия подкрепиха кампанията срещу промените със символична жива верига. Надпреварата между двата лагера е оспорвана до последния момент.

252 000 полицаи и 128 000 войници от турската жандармерия са мобилизирани за охраната на референдума за конституционните промени, който ще се проведе днес в Турция, съобщи турският министър на вътрешните работи Сюлейман Сойлу. Мерките за сигурност в страната са повишени до най-висока степен.

Разкрити са над 167 000 избирателни секции. Има секции и в турските затвори. А гласуването на граничните пунктове, летищата и пристанищата продължава и днес и ще приключи в края на изборния ден.

Със самолети на Търкиш еърлайнс бяха транспортирани в Анкара чувалите с бюлетините, подадени от избирателите в чужбина, които са около 1.5 милиона. Но тяхното броене ще се извърши след приключването на изборния процес. Според наблюдатели гласовете от чужбина може да се окажат решаващи за резултатите от вота.

Опозиционната Народнорепубликанска партия е сформирала в Истанбул кризисни щабове за предотвратяване на възможни нарушения в изборния процес. Юристи и близо 200 000 души ще бъдат доброволни наблюдатели.

Последните проучвания на социологическите агенции сочат преднина за подкрепа на конституционните промени, като прогнозите варират между 53 и 60 на сто в подкрепа на промените.

Първите неокончателни резултати се очаква да бъдат подадени към 19 ч. местно време.

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 4186 |15.04.2017 Напрежението в Турция се покачва: Забраниха заснемането на ”Таксим” . 1| 4306 |14.04.2017 Масови арести в Турция преди референдума . 0| 4493 |14.04.2017 Специални придобивки за изселниците от България и Балканите в Турция . 0| 3884 |14.04.2017 Арестуваха петима терористи в Турция

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads