Реклама / Ads
12| 8113 |16.04.2017 НОВИНИ

Ердоган печели референдума, става диктактор

.
Опцията ”Да” води на турския референдум за конституционните промени, които ще позволят разширяване на правомощията на президента Реджеп Тайип Ердоган. Това показват предварителните резултати при около 25 процента преброени бюлетини, съобщават световните информационни агенции.
 
Над 63 на сто от турските избиратели са подкрепили измененията в Конституцията според Избирателната комисия, позовавайки се на първите предварителни резултати от референдума. Съответно опцията "Не" са избрали малко над 36 на сто от избирателите. 

Ердоган гласува сутринта в Истанбул, премиерът Бинали Йълдъръм в Измир, докато външният министър Мевлют Чавушоглу пусна гласа си в родния си град Анталия. Лидерите на основните опозиционни партии - Кемал Кълъчдароглу на Народнорепубликанската партия и Девлет Бехчели на Партията на националистическото действие, гласуваха в Анкара.

Избирателните секции затвориха в 16 часа българско време в източната част на Турция и час по-късно в западните части на югоизточната ни съседка. Резултатите от гласуването в източните части на Турция, където референдумът започна по-рано, се очаква да бъдат обявени скоро.

За сигурността на избирателните секции се грижиха около 380 хил. полицаи.

В 167 хил. избирателни секции имаха възможност да гласуват 55,3 млн. турски избиратели. 

Съобщава се за лавина от нарушения и инциденти при гласуването, като почти всички са в полза на гласуването с "Да".

На 21 януари турският парламент одобри измененията на конституцията, които създават президентска република и премахват поста на министър-председателя. Ердоган също така ще може да остане председател на партията, която представлява, ще има възможност да назначава редица върховни съдии и да обявява извънредно положение. Решението беше критикувано от опозиционните партии като опит за заграбване на властта от Ердоган.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 3| 4780 |15.04.2017 Ердоган пак гневно атакува Европа . 1| 3996 |14.04.2017 Експерт: Ердоган ще управлява еднолично и това ни засяга . 2| 11109 |13.04.2017 ФРОГОКО: Напук на Ердоган Тръмп и Путин дават на кюрдите част от Сирия . 2| 5508 |12.04.2017 Йотингер: Ердоган, Путин и Тръмп са шумни, авторитарни хулигани

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads