Реклама / Ads
15| 6578 |21.04.2017 ПОЛИТИКА

Елена Йончева обвини ГЕРБ за урана във водата в Хасково

.
Елена Йончева
Вина за ситуацията с урана в Хасково носи правителството на ГЕРБ. Това каза говорителят на ПГ на ”БСП за България” Елена Йончева от трибуната на Народното събрание в становище от името на вносител на изслушването на трима служебни министри във връзка с урана във водите на Хасково и Първомай.
 

Йончева уточни, че вина носи правителството на ГЕРБ, министърът на здравеопазването Петър Москов, на регионалното развитие Лиляна Павлова и на околната среда и водите Ивелина Василева.
 
"Като депутат от Хасковска област и от името на ПГ на "БСП за България" поисках това изслушване, защото хората в град Хасково са разтревожени", каза тя.
 
Йончева обърна внимание, че поради спиране на помпени станции съществува реална опасност от режим на водата в Хасковско. "В продължение на месеци гражданите са консумирали вода от централното водоснабдяване, която е с със завишени показатели на уран и алфа активност", каза Йончева.
 
По думите й в града са поставени 16 внодоноски. Тя припомни, че от 14 април водата в Хасковско не се препоръчва за употреба, допълва "Стандарт".

Йончева попита откога се знае, че водата в Хасково съдържа уран и завишени алфа частици. "Три поредни години МОСВ установява несъответствие с нормативните изисквания на качеството на водата", посочи говорителят на БСП. По думите й две поредни години се отчита завишение на урана.
 
"Какви мерки е предприело МЗ и РЗИ-Хасково за тези три години", попита още Елена Йончева и изрази надежда днешното изслушване да даде информация защо след като Министерство на здравеопазването е имало достъп до информация за състоянието на водата не е предприело мерки.
 
Председателят на Парламента Димитър Главчев й отне думата. Народният представител от ПГ на ГЕРБ Данаил Кирилов взе отношение и заяви, че не може ораторите от тази трибуна да внушават изводи по повод изслушване.
 
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 8| 6381 |20.04.2017 Фрогоко: Президентът обвини за нокаута на армията политиците и недалновидността им . 0| 3591 |19.04.2017 Прокуратурата подхвана урана в Хасково . 0| 3581 |18.04.2017 Прокуратура се самосезира за урана в Първомай

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads