Реклама / Ads
1| 3969 |21.04.2017 НОВИНИ

Отнеха правата на софийски адвокат заради измами

.
Адвокат Симеон Миков, чието име излезе от няколко разследвания за измами с фиктивни кредитори, е бил отписан от Софийска адвокатска колегия (САК). Това съобщиха от bTV, които разказаха историите на няколко потърпевши, които са загубили големи суми пари и имоти. Знае се за поне дузина измамени, но вероятно са много повече.
 
Става дума за злоупотреба с текстовете от Гражданско-процесуалния кодекс и по схемата "запис на заповед". Те позволяват на всеки, без писмено доказателство или с елементарен за фалшификация документ, който не се проверява от съда, да предяви материални претенции към друг човек. Ако той не знае това и не успее да реагира бързо, както се случва често, влиза в дълга процедура на доказване, че не дължи нищо. Междувременно съдия-изпълнител вече е разпродал много от имуществото му.

След поредицата от случаи с мними кредитори и набедени длъжници, в които пълномощник е адвокат Миков, САК се самосезира.

„След проведена процедура, след като дадохме възможност на адвокат Миков да изрази своето становище, респективно да предостави и материали и доказателства, Софийският адвокатски съвет отписва от САК Симеон Рачев Миков. Това решение беше взето след дебати, след внимателно прецизиране на процедурата. Софийският адвокатски съвет, за нас, свърши своята работа и прие че колегата Миков е изгубил нравствените качества, а във всички тези случаи, освен нравствени качества, той показва и липса на професионализъм”, обясни зам.-председателят на САК Пламен Ангелов.

Адвокат Миков обаче има право да обжалва пред Висшия адвокатски съвет, а последната инстанция е Върховният касационен съд. Отписването на адвокат от колегията поради липса на морални качества е прецедент.

„Безспорно всички преки и косвени доказателства, навързани в тяхната цялост, не може да не бъде направен друг извод освен този, че колегата Миков е изгубил своите морални, нравствени качества, след като е приел по такъв начин да осигурява своето материално благополучие”, подчерта Ангелов.

Самият Миков заяви по време на разследването, че няма да коментира и "прокуратурата да го разследва".

Оказва се, че при събеседване за постъпване в адвокатския съвет Миков е бил реабилитиран за друго наказание. Отделно от това той имал 8 образувани дисциплинарни производства, като голяма част от тях са прекратени по давност.

И адвокатите, и частните съдебни изпълнители обявиха, че е време за законови промени, които да пресекат този тип измами.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 4441 |20.04.2017 Търговията с наркотици в Софийския затвор процъфтява . 1| 4152 |20.04.2017 Уволниха директора на Софийския централен затвор . 1| 3835 |07.04.2017 Намериха джиесеми, ножове и самоделна фурна в Софийския затвор . 1| 3720 |05.04.2017 Станишев за Брекзит: Правата на европейските граждани не могат да бъдат разменна монета в преговорите с Лондон

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads