Реклама / Ads
12| 16415 |24.04.2017 МИСТЕРИИ

Фрогоко: Войвода, генерал и полковник в бой за военен министър

.
Боят засега - войвода сещу генерал
На финалната права само трима са останали в боя за министър на отбраната в коалиционното правителство на ГЕРБ и Обединените патриоти. Войводата Каракачанов се спряга и като четвърти вицепремиер, но и като военен министър. ГЕРБ не се отказва от фаворита си ген. Константин Попов, бивш офицер №1.
 
Рулетката на избора включва и бившият зам. министър на Аню Ньоиски - Валентин Радев. Има и четвърти?

В министерството на отбарана предстои разиграване на крупни обществени поръчки на стойност над милиард и половина всяка една. Толкова ще струва модернизацията на сухопътни войски с нови бронирани машини, на Военновъздушните сили с нови самолети и на Военноморските сили с модерни кораби. Ето тези милиарди правят непредсказуема и остра битката за военното министерство между коалиционните партньори в предстоящото правителство на Борисов 3.

Войводата Красимир Каракачанов се спряга за военен министър още като се заговори за коалиция. ГЕРБ стратегически обмислят вариант той да е четвърти вицепремер , но Обединените патриоти едва ли ще се съгласят да изпуснат пеитомното и комисионните от големите военни сделки, за които стана дума по-горе. ГЕРБ имат едно наум и за позицията на началниците си от Европейската народна партия, които нямат голяма симпатия към бг-националситите. Стане ли военен министър, Каракачанов трябва да се оправя и с две задачи, граничещи с невъзможното в българските реалности. Те са заложени в програмата на Обединените патриоти - да върнат наборната армия и да се преосмисли даването на бази на американците в България. В самото министерство на отбраната Каракачанов е приеман с умерено одобрение. От една страна има страхове да не повтори грешките на някои от бившите военни министри, а най-много тези на Николай Ненчев. Но от друга той има подкрепата на много от генералите от резерва и на много от действащите офицери, които очакват от войводата по-голяма защита на офицерството и по-високи заплати за попълване на кадровия състав на войската.

Генерал Константин Попов е много вероятен бъдещ военен министър. Той неслучайно напусна поста  си на военен №1 само месеци след като седна на белия кон в щаба на отбраната. Засега той е фаворит и на Бойко Борисов. Бъдещият премиер знае, че може да мачка нисичкия генерал като пластелин, да го използва като коз срещу президента и да го държи под свой контрол. Източници на Фрог подсказаха, че самият Попов давал назад за големия пост, защото се страхувал от преките контакти и принципна битка за войската и военната сигурност с президента ген. Радев. Знаел още, че е недолюбван от генералитета в министерството и щаба на отбраната и тогава правило несигурен. Борисов обаче държал на него и смятал да го назначи, дори с опция да го замени след време.

Появи се и трети кандидат за поста на военния министър - бившият заместник министър на Аню Ангелов Ньойски - полковник от резерва Валентин Радев. В ситуация, когато в армията може да се разиграят големите пари за модернизация, той май е най-подходящият гербджия за този пост. Експерти във войската заменят фамилията му Радев с една буква "К" в началото на фамилията му и това е разбираемо, имайки предвид дългогодишната му служба и повратливост в института по отбраната, където са се определяли и определят спецификациите за модернизация на армията. Все още владее положението там. Има своите последователи с решаваща дума при евентуални сделки. Радев знае две и двеста за сделките в армията и точно затова може да бъде предпочетен в последни момент от Борисов.

И накрая - някои експерти дават шансове за министър на отбраната и на сегашния служебен военен министър Стефан Янев. Това може да е само сделка между президента Радев и бъдещия премиер. Но от Борисов всичко може да се очаква.

Калин Джумайски
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 3| 3363 |07.03.2024 Българско гостоприемство: Чуждестранни студенти по медицина нападнати в Родопите, объркали ги с мигранти . 0| 3688 |26.02.2024 Американски военнослужещ се самозапали пред израелското посолство в САЩ . 1| 2911 |23.02.2024 Исторически момент: За първи път апарат на американска частна компания кацна на Луната . 3| 5331 |29.01.2024 Иран обеси 4-ма заради шпионаж в полза на Израел

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads