Реклама / Ads
38| 19584 |04.07.2009 ГЛАСЪТ

Президентът – „черната кутия” на България

.
Новите ловни трофеи Източник: Сергей Елкин
Самолетът „България” катастрофира. Спасителната операция „Избори 2009” се провежда в гъста мъгла, което прави успеха съмнителен. Драмата бе предизвестена, защото страната ни мяза повече на забранения за полети ТУ-104, отколкото на модерен еърбъс.
 
„ТУ-104 самый лучший самолет, ТУ-104 на посадку не придет. Не жалейте денег, не жалейте жизней...” По-възрастните помнят тази жизнеутвърдаваща детска песничка от времето на соца.

Имаме право да знаем как, защо и кой вкара самолетът ни във фаталната турболенция. Затова трябва да отворим „черната кутия”. У нас тя се намира в президентството. Ще кажете, че сме пред парламентарни, а не пред президентски избори. Грешите и ще поясня.

Бойко Борисов призова Първанов да признае открито, че мажоритарният елемент, за който той така сърцато се застъпваше, обслужва единствено БСП и ДПС. Борисов не спомена дали Станишев и Доган са обсъждали с Първанов, но това е ясно на всички. Практиката у нас е подобни решения да се взимат на тайни срещи в потайна доба от богоизбрани люде. Участниците после мълчат, сякаш искаме кодовете на банковите им сметки. Така че Първанов играе ключова роля в сегашните избори. Под формата на благородна идея той даде явно предимство на БСП и ДПС. Направи го с ясното съзнание, че без тях във властта, ще се превърне в музеен експонат. Победа на десни формации на сегашните избори застрашава Първанов с тотална изолация. Досега тя бе само международна - след изваждането на папката „Гоце” той пътува главно в страни от бившия Съветски съюз, Латинска Америка, и за някои протоколни мероприятия на ЕС. Да е чул някой какво става с обещанията му, че от Аржентина ще получим уникални атомни технологии? А какво бе ходенето му на Олимпиадата в Пекин ако не ПР разходка? Към външната изолация сега е на път да се случи и вътрешна. Не, няма да спрат срещите му с народа и ловните излети. Но евентуално дясно правителство няма да има нужда от „шапка”, покровител, батюшка, вдъхновител, бубайко, „баща” или какъвто там го наричат сегашните управляващи. Пак ще е Първия за един определен кръг, но никой няма да го търси за съвет. Новите във властта ще си говорят с Брюксел, а Първият ще се превърне в Големият излишен. Което за него е драма, какво и да ни говори. Затова е направил каквото може за "правилен" изход от сегашните избори. Ако загуби с гласовете, ще заложи на печеливша комбинация при съставяне на правителството.

Бизнес кръговете край него също усещат раздвижване на пясъците под краката им. Приятели на президента ще трябва да доказват законноста на милионите си. Пък и самата мисъл, че ще са в опозиция, е достатъчна да се въртят будни в леглото окъпани в студена пот. Да откъснеш тези хора от властта, е все едно да им обявиш, че са пипнали свински грип и да им скриеш тамифлуто... Справка: Мултигруп по времето на Иван Костов. Затова няма да жалят ресурс, за да успее планът му да властва, чрез свои хора в един нов министерски съвет.

Доста кахърни ще изглеждат и интелектуалците от преторианската гвардия на президента, за които той е бог Red Bull. Ще изпаднат в крайна покруса, като им се наложи да се прехранват с творчески труд, а не със спонсорство.

И още. След изборите е много вероятно Първанов да се превърне в лесно заобиколим фактор по отношение на Русия. Путин и Медведев много бързо ще се ориентират към диалог с Борисов, тъй като връзката му с ЕС и с ЕНП е реална. Той ще размразява еврофондове, което означава нови проекти, магистрали, работеща икономика. Ползата е очевидна, което пък ще лиши от привлекателност дори зарята за Трети март и периодичното раздаване на ордени и значки на килограм.

Президентът обича да повтаря, че е с ограничени правомощия. Това е мит, в който не вярват дори съселяните му от Сирищник. В едно свое интервю той признава, че имал влияние във важни кръгове, но не бил се възползвал от това. Ето това хората не обичат – да ги лъжат в очите.

Да вземем онзиденшното назначение на новия началник на отбраната ген. Симеон Симеонов. За мнозина това е корпоративно назначение, пробутано в предизборната мъгла. Твърди се, че е свързано със закупуването на нова бойна ескадрила за ВВС за около 1 млрд лева. Предстоят търгове и за ремонти на старата авиационна техника. Около такива суми винаги има сластни щения. Известен е досегашният фаворит за въпросните сделки, както се знае за дружбата му с Първанов.
Първанов отдавна си има две държави. На едната е президент по Конституция, с произтичащите от това досадни протоколни мероприятия. За другата е Big Boss. Под контрола на президента са Националната разузнавателна служба, в сайта на която и до момента най-актуалната новина е, че разведките подкрепят инициативата „Българската коледа”. Президентът командва и Националната служба за охрана. Прибавете към това и военното разузнаване, тъй като държавният глава е и върховен главнокомандващ. Кой контролира използването на всички тези служби? Никой, естествено. „Тъмна Индия” е каква информация стига до него и за какво се използва. В комбинация с БСП и ДПС споменатите по-горе „орязани правомощия” на Георги Първанов го превръщат в абсолютен властелин на самолета „България”. Не се заблуждавайте от усърдното палене на свещи в църквите и от галенето на детски главици при откриването на Пловдивския панаир. Уго Чавес и Ким Чер Ир също обичат децата...

Да не забравяме влиянието на Първанов и в съдебната система, и в дипломатическия корпус, където ръководните позиции се заемат от негови близки хора и съратници.

След 5 юли България няма да е същата. Призивът на Бойко Борисов президентът да признае „грешката” с мажоритарния вот и злоупотребите на Станишев и Доган, е явен знак, че предстои отваряне на „черната кутия”. Ако иска да оцелее, ако иска да оцелеем всички ние, ще трябва да го направи. Да не обръща внимание на предупрежденията, че това може да се окаже кутията на Пандора. Време е да узнаем ангели или демони се крият в „черната кутия” на властта, скрита при президента.

Не че не знаем, де.

Необходимо е да се помисли въобще за ролята, ползата и вредата от някои институции. Един референдум би свършил добра работа. Нали това е отколешна мечта на президента.

Огнян Стефанов
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 72| 8637 |17.01.2009 Президентът открехна завеса, която криеше провалите на елита . 44| 10358 |06.11.2008 Има ли някой, който се съмнява, че в България всичко е възможно? . 53| 7691 |07.08.2008 Президентът на ловците . 28| 8850 |12.06.2008 Информбюро сообщает: Сегодня утром президентът нападна премиера

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads