Реклама / Ads
2| 5625 |24.04.2017 НОВИНИ

Сарафов се отказал от ВСС заради стола на Главния

.
Борислав Сарафов
Не е вярно, че зам.-главният прокурор Борислав Сарафов се отказва да кандидатства за Висшия съдебен съвет заради „интересите на прокуратурата”. Съвсем други интереси са продиктували решението му. Това съобщиха за Фрог нюз магистрати от държавното обвинение и политици.
 
Заради скандалите с главния прокурор покрай срещата му с бизнесмена Сашо Дончев и пловдивския масон-социалист Георги Гергов, се провела спешна сбирка на няколко висши магистрати и политици. Там било решено да се гарантира запазване на досегашното статукво, дори да се наложи Сотир Цацаров да „замине на отговорна работа в чужбина” - в името на интересите на страната. Сарафов бил вариантът за неговия пост. Той е считан за част от кръга на депутата Делян Пеевски и Цацаров в магистратурата. Някои споменават и името на Иван Гешев, шеф на Специализираната прокуратура като вариант за поста, но той няма право по закон да седне в стола на Главния без конкурс. А Сарафов може временно да изпълнява длъжността, като срока може се удължава колкото е нужно.

Оттеглянето на Сарафов от надпреварата за ВСС бе изненадващо. Обяви го пресцентъра на държавното обвинение. В съобщението пише: „Решението на г-н Сарафов е лично и е продиктувано от интересите на прокуратурата. Оттеглянето е извършено след разговор с главния прокурор, който изцяло споделя мотивите на заместника си. Чрез пресцентъра на ПРБ Борислав Сарафов изразява благодарност към всички свои колеги, издигнали и подкрепили кандидатурата му“.

 

Номинацията за Борислав Боби Сарафов бе внесена във ВСС на 27 март, буквално в последния момент. Той стана 13-и прокурорски кандидат за съвета, предложен от 31 обвинители, сред които и говорителят на Сотир Цацаров Румяна Арнаудова. Още тогава появиха различни версии за номинацията. Всички обаче подчертаваха, че Сарафов е сред любимците на Цацаров.

 

Номинирането дойде в разгара на конфликта на зам.-главния прокурор с ръководството на националното следствие, за работата на което Сарафов поиска проверка на Инспектората. Причина бяха две заведени срещу него дела за обида от следователя Страхил Каменички, вече прекратени заради функционален имунитет на зам.-главния прокурор.

 

Издигането на Борислав Сарафов за ВСС бе прието и като изолиране от прокурорското ръководство, заради поредица от провали на обвинението, свързани с името на Сарафов.

 

След оттеглянето на Сарафов прокурорските кандидати стават 12 за 4 места във ВСС. Общите събрания на прокурорите са на 27 май и 6 юни.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 4027 |24.04.2017 Сарафов: Не разследваме шефовете на КЕВР . 1| 4947 |24.04.2017 Борислав Сарафов се отказа от ВСС . 0| 4335 |23.04.2017 Секция във Франция е евакуирана заради съмнителен автомобил . 1| 4809 |22.04.2017 Съдът върна в ареста Ахмед Муса заради контактите му с чужбина

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads