Реклама / Ads
3| 2752 |24.04.2017 НОВИНИ

Правителството ще има четирима вицепремиери

.
На този етап с ”Обединени патриоти” сме на финала на коалиционното споразумение. Това каза пред журналисти Владислав Горанов, народен представител от ГЕРБ и част от преговорния екип за съставяне на правителство след срещата между ГЕРБ и „Обединени патриоти“, предаде „Фокус“.
 
Горанов уточни, че споразумението е все още незавършено по отношение на текстовете, свързани с механизма на управление, технологията на упражняване на властта и действията при кризисни ситуации.

„Това е документ, който се пише за четири години. Взаимоотношенията като партньори не са нови, искаме да напишем документ, който да е наистина устойчив – всяка дума се изписва много внимателно", обясни Горанов. По думите му поименният състав на правителството не е толкова важен. Горанов уточни, че в коалиционното споразумение ще има механизъм за номиниране и отзоваване на министри.

 „Поименният състав е нещо, което последно ще се определи и то чак след връчване на мандата от страната на президента. Дотогава наистина се опитваме да направим един документ, който да не поражда никакви съмнения за това как във всяка една ситуация двамата партньори ще действат в парламента и изпълнителната власт“, коментира Горанов. „В един момент трябва да се заговори за имена и пропорции, но няма да е днес, а по-скоро през следващата седмица", добави той. Владислав Горанов уточни, че принципът на отзоваването на политическата сила, която е определила и е дала своята подкрепа за определен член на правителството, ще има възможността да го отзовава на основание на сваляне на политическата подкрепа. „Ако има неудачи в работата на един министър, той носи политическа отговорност. Тя се измерва с присъствието му или отсъствието му“, каза Горанов и уточни, че премиерът има винаги думата, но балансът е към партньорите, които са излъчили съответния министър. „По Конституция премиерът е този, който трябва да предложи на НС промени в персоналния състав, но за добрия ред и ако се уважаваме като партньори, естествено думата на партньорите ще тежи в това отношение“, допълни Горанов. Той уточни, че кабинетът ще е ясен на 4 май.


"Структурата на бъдещото правителство повтаря тази на последния мандат на „Борисов“ , има четири вицепремиерски поста", поясни още Горанов. По думите му вицепремиерските постове не са завършени като ресор, но има нови моменти, свързани с европейското председателство. „Поименният състав на министерствата и структурата на МС от гледна точка на портфейли е същата“ ,каза той и обяви, че поименният състав ще е последна точка от разговорите между двете формации. Горанов обясни, че съотношението ще отчита тежестта на всяка от двете партии в парламента. „Някои вицепремиери могат да бъдат и министри", каза още той.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 6| 5303 |23.04.2017 Кр. Каракачанов изплю: Ще има 4-ма вицепремиери и 17 министри . 5| 6287 |21.04.2017 Колев: Ако Борисов се прави на големия шеф, правителството пада . 3| 5048 |19.04.2017 Горанов издаде, че патриотите ще имат четирима министри . 3| 3632 |13.04.2017 Сглобяват правителството до последния момент

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads