Реклама / Ads
13| 12369 |25.04.2017 БИЗНЕС & ТУРИЗЪМ

Новият изтребител на българските ВВС е шведският ”Грипен”

.
Решено е за българските ВВС да бъдат купени нови изтребители ”Грипен” (Gripen), пише днес ”Сега”, като се позовва на неофициална информация.Решението било взето след получени оферти от Португалия и САЩ, Швеция и Италия. В сряда то ще бъде гледано от Министерския съвет, а след това - от парламента.
 
Военното министерство избира между три възможности - изтребители втора ръка Ф-16 (F-16) от Португалия и САЩ, също втора ръка "Юрофайтър" (Eurofighter) от Италия и новите шведски "Грипен".

От МО отказаха вчера да обявят какво е класирането, преди да бъде взето решение от правителството. По-късно сделката трябва да мине през парламента, тъй като става дума за междудържавен договор за над 100 милиона лева.

Служебният кабинет продължи работата по проекта за изтребителите, която беше започната по време на правителството на ГЕРБ. Ако в сряда бъде взето решение, преговорите по договора и сключването му ще са работа на кабинета "Борисов 3".

Върху избора на нов изтребител освен факта, че става дума за машина от последно поколение, е повлиял срокът на доставка.

Едното предложение е било за 3 години, а спечелилото - 18 месеца от подписването на договора. Натежала е и схемата на разплащане. Една от компаниите например е искала 100% авансово плащане, което е напълно невъзможно.

Покупката на 8 изтребителя, наземно оборудване, въоръжение и тренажори се очаква да струва около 1,5 млрд. лева и няма как да бъдат платени накуп.

Предишното Народно събрание беше решило всяка година да се отпуска определена сума пари, за да се покрият плащанията по проекта до 2020 г. Евентуално след това - до 2023 г., ще се купят още 8 изтребителя.

Вторият етап обаче е несигурен, защото МО готви и други два проекта - купуване на патрулни кораби за над 800 млн. лв. и нови бронирани машини за над милиард лева.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 10| 18793 |21.04.2017 Само във Фрог: Камен Костадинов е новият Христо Бисеров . 0| 3976 |15.04.2017 НАТО започва учение с изтребители от пето поколение F-35A в Европа . 5| 5363 |12.04.2017 Само във Фрог: На 5 май започва работа новият кабинет на Борисов

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
Реклама / Ads