Реклама / Ads
8| 10465 |25.04.2017 АКТУАЛНО

Български прокурори преследват критик на мафията през жена му

.
За българските прокурори, твърдо решени да опровергаят обвинението, че правителството целенасочено е разрушило, след което лично ограбило, една от най-големите и предприемчиви банки в страната, това е достатъчно силно начало.
 

Те обявиха, че срещу Василева – съпругата на Цветан Василев, основател и председател на „Корпоративна търговска банка“, която той изгражда от нулата, докато не застава от грешната страна на свързани с правителството членове на организираната престъпност, които в последствие мистериозно придобиват нейните активи, е повдигнато обвинение в пране на пари.

 

Василева не е банкер; тя е икономист и академик с добра репутация, който доскоро заема поста Декан на Факултета по „Международна икономика и политика“ към „Университета за национално и световно стопанство“ в София.

 

Това е работното място на Василева през 2012 г., когато тя купува втори дом за своето семейство на Женевското езеро. Българските прокурори твърдят, че тя е използвала „присвоени“ средства от Корпоративна търговска банка. На това основание те издават Европейска заповед за арест и червена бюлетина в системата на Интерпол с надеждата, че могат да получат решение за екстрадицията ѝ от Сърбия, където тя живее на „неразкрито местоположение“ със своя съпруг.

 

За българското правителство обвиненията представляват последен отчаян опит за примамка на самия Василев обратно в София, където могат да му окажат натиск в затворническата килия под техен арест. Със сигурност банкерът няма да позволи на съпругата си да напусне Сърбия сама.

 

Това се случва, докато се натрупва международно напрежение около случая с „Корпоративна търговска банка“, който се превръща в срамно петно за България, както по отношение на основни правителствени функции, така и на върховенството на закона.

 

Това е един от няколко примера за явна корупция и привидно странна липса на компетентност на регулаторните органи на страна-членка на Европейския съюз – тема, която е повод за силна загриженост както в Брюксел, така и сред корпоративните съвети на Запад.

 

„Пране“ на пари – на показ

 

Ако Василева е злоупотребила с фондовете на „Корпоративна търговска банка“, то тя не го е крила.

 

Тя купува къщата с ипотека, регистрирана на нейно име в Швейцария.

 

Самият Василев твърди, че всички средства, които съпругата му е използвала, са спечелени и документирани по онова време. Семейство Василеви дори са платили данъци върху тях в България.

 

Това не съответства с представите за пране на пари на МВФ, РГФД или Световната банка, които включват както „насърчаване на криминална дейност“, така и „намерение да бъдат укрити приходите от престъплението“.

 

Прокурорите не са представили никакво доказателство, че тя е извършила което и да е от двете. Което ни връща към факта, че може би целта не е да се докаже, че Антоанета Василева е прала пари.

 

Когато беше издадена Европейската заповед за арест, именно медията, контролирана от Делян Пеевски – мъжът, обвинен в това, че е оркестрирал разграбването на „Корпоративна търговска банка“, първа съобщава новината, като репортажите съдържат специфична информация относно това какви ще бъдат обвиненията срещу Василева преди това дори да се е случило.

 

Къща в Швейцария, независимо от това как е била закупена, е идеално пикантно заглавие за българските медии, което отвлича общественото внимание от ролята на правителството в гибелта на „Корпоративна търговска банка“.

 

За страничните наблюдатели това е познат сценарий.

 

Самата Василева заявява, че е невинна, и посочва през адвоката си, че ако се завърне в България, никой не може да гарантира нейната лична безопасност, а още по-малко да защити правото ѝ на справедлив процес.

 

Българското правителство не настоява на обратното.

 

„Болкан Бизнес Уайър“

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 13| 12368 |25.04.2017 Новият изтребител на българските ВВС е шведският ”Грипен” . 1| 4111 |20.04.2017 Задържаха осем български каналджии след сигнал от бежанци . 0| 4514 |16.04.2017 Няма пострадали български ученици при катастрофата в Италия

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads