Реклама / Ads
7| 9270 |25.04.2017 НОВИНИ

Д. Божилов за Фрог: И правителството, и Борисов ”работят” за Газпром

.
До крайния срок за предоговаряне на дискриминационните условия и до представяне становище пред Европейската комисия във връзка с наказателната процедура срещу Газпром остават само пет работни дни. Това, което виждаме обаче, показва пълна незаинтересованост и нежелание на определени кръгове, включително на служебното правителство и кандидат-управляващите да се защитят националните интереси на България. Това заяви пред Фрог нюз юристът Даниел Божилов от НПО „Ние, гражданите”.
 

Преди два дни Бойко Борисов заяви, че щели да поискат удължаване на срока от ЕК за представяне на становище. Тази позиция показва, че ГЕРБ очевидно изобщо не разбират или не искат да разберат, че ангажирането на становище е завършващият елемент и то следва да се базира на постигнатите договорки по конкретния договор с Газпром. Малко вероятно е сроковете да бъдат удължени, тъй като в рамките на тази наказателна процедура ЕК вече е установила, че са налице дискриминационни условия по отношение не само на България, а на още осем страни от Централна и Източна Европа. А другите засегнати, за разлика от България, активно работят по въпроса и няма да са възхитени от мудността и нищонеправенето на българските власти.

 

За удължаване на сроковете и за някакво надграждане говореше вчера и служебният министър Николай Павлов. От изказванията му стана ясно, че няма готова позиция, а по преговорите, ако изобщо има такива, нищо не се прави. Такава позиция е повече от странна, тъй като самият служебен министър би следвало да е изключително наясно с проблемите, тъй като преди сегашния си пост беше изпълнителен, а преди това финансов директор на „Булгаргаз“ ЕАД. В случая оправданието, че те са служебно правителство едва ли интересува някого. За съжаление подобно протакане и необосновано забавяне на преговорите от страна на България работи в обратна посока и е в противоречие с националните ни интересите.


Не е тайна, че определени кръгове в страната нямат интерес от поставяне на взаимоотношенията ни с Газпром на едни прозрачни и пазарни основи. Изкривяването на пазара в годините винаги е било на лице и множество фирми, с протекции от правителството и регулаторите са реализирали огромни доходи от посредническа дейност, разбира се, за сметка на потребителите.

 

Считам, че с тази наказателна процедура имат връзка и избухналите в последната седмица скандали във връзка с проведената нерегламентирана и съмнителна среща между Сашо Дончев и главния прокурор и вчерашното нахлуване на Специализираната прокуратура в КЕВР.

 

По своята същност механизмите за определяне на цената на природния газ и начина на доставка са само част от елементите, заложени в наказателната процедура. Друг от тези елементи е стратегията на ЕК за елиминиране на ненужните посредници по веригата на газовия пазар. Мотивите на ЕК в тази насока не са свързани толкова със завишаване на цените от тези посредници, колкото с порочната практика на Газпром чрез контролирани дружества да изкривяват конкуренцията, а и не само. Чрез тях Русия често се опитва да влияе на политически процеси в съответните страни.

 

За България две от фирмите, които създават фалшива конкуренция са „Овергаз Инк”, „ВинтерсхалЕрдГазХанделсхаус” (и двете под контрола на Газпром). Още при предоговарянето от 2011-2012 г. беше направен опит влиянието на тези фирми да бъде ограничено, но по оценки на ЕК това е крайно недостатъчно. Наказателната процедура от Комисията дава чудесна възможност този проблем да бъде разрешен в някаква положителна посока, но от това, което се вижда установяваме, че очевидно служебното правителство няма никакво желание да работи в тази посока. От изказванията на Борисов излиза, че и редовното правителство не е ентусиазирано от тази перспектива и няма желание да направи нещо по въпроса.

 

За съжаление от цялата тази пасивност, мудност и демонстрирано нежелание за справяне с проблемите от българските власти ще доведе като резултат до това, че останалите засегнати страни от Централна и Източна Европа ще решат в някаква степен проблемите си с Газпром и ще постигнат по-изгодни цени и условия, а българските потребители (най-вече бизнеса) ще продължи да плаща прескъпо за същите услуги.   

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 10| 18793 |21.04.2017 Само във Фрог: Камен Костадинов е новият Христо Бисеров . 4| 9118 |13.04.2017 Октай пред Фрог: Доган да закрие ДПС, за да отърве страната от мафията . 1| 7761 |13.04.2017 Само във Фрог: Калин Георгиев остава фаворит за вътрешен министър . 5| 5363 |12.04.2017 Само във Фрог: На 5 май започва работа новият кабинет на Борисов

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads