Реклама / Ads
8| 22770 |26.04.2017 ГЛАСЪТ

Чрез битка между руски спецслужби КОЙ посяга към газа на Дончев

.
Втора седмица в страната се вихри невиждан скандал с натиск от страна на главния прокурор върху бизнесмена Сашо Дончев. До момента Сотир Цацаров си трае, отказва коментари по темата, а единственият потърпевш от скандала стана посредникът Георги Гергов, уредил срещата между двамата в собствения си ЦУМ.
 
В нормалните държави по на Запад досега главният прокурор щеше да е минимум без имунитет, разследван и в оставка до изясняване на случая. По тези географски ширини обаче се случва точно обратното. Прокуратурата мина в яростна контраатака, започнаха обиски в КЕВР заради цената на газа, като мимоходом в официалното съобщение се споменава фирмата на Дончев „Овергаз”, която също била проверявана.

 

На разговора в ЦУМ с Цацаров станало дума за карикатурите на Комарници във вестника на Дончев, както и за други медии, според самия Дончев. Но едва ли карикатурите в „Сега” са проблемът на газовия бос и той много добре го осъзнава. Защото към неговия доходен и недокоснат от никого монопол на газа се протягат хищните ръчички на Модела „КОЙ”, твърдят запознати. Затова са и започналите проблеми на Сашо Дончев с българската прокуратура, по „румънски модел”, според Бойко Борисов.

 

Анализатори откриват много сходен сюжет при удара срещу Дончев  с разсипването за няколко дни на Корпоративна и търговска банка - КТБ през 2014 г. Зад атаката срещу КТБ стояха прокуратурата и модела КОЙ в лицето на Делян Пеевски, както подчинените му и доверени обвинители. Заради замитането на следите и разграбването на банката някои, като обвинителят  Иван Гешев,  бяха издигнати до шефове на Спецпрокуратурата. Сега сценарият се повтаря, след КТБ идва ред на „Овергаз”, като схемата е идентична. Според запознати зад кулисите на българска територия се разиграва чутовна битка за надмощие и интереси между две руски специални служби - бившата КГБ и военното разузнаване - ГРУ.

 

Зад Сашо Дончев, доверено до скоро лице на Москва и „Газпром”, руски кадър и възпитаник, работил преди 1989 г.  по газопреносни проекти в СССР, стои втората организация. Техен противник е моделът КОЙ, корпорацията ДПС и нейното знаково лице Делян Пеевски, свързани с първата, казват бивши разузнавачи.

Дончев вече е в тежък „развод” с „Газпром”, очевидно изпаднал в немилост в Москва след смяната на руските газови приоритети.  Позициите му у нас вече са силно разклатени. Това е добре дошло за модела „КОЙ” решил да премахне монопола на Дончев при доставките на руска газ, като го замени със свой и прилапа доходоносния му бизнес.

 

Затова прокуратурата изведнъж се сети, че цените на газа в България са много високи, атакува ги пред съда, а прокурори влязоха демонстративно в регулатора КЕВР. Защо там, а не в „Булгаргаз” или „Булгартрансгаз”, никой не пита.

Анализатори предполагат, че в най-скоро време, по калъп с КТБ, прокурори, полицаи и агенти на ДАНС ще нахлуят в „Овергаз”. Нищо чудно Сашо Дончев да стане обвиняем и да му бъде опраскана парична гаранция от 1 млн. лв.,  например.

 

И газовият бос ще бъде влачен по прокуратури и следователи, докато не продаде бизнеса си, за да оцелее, ясно на кого. Като преди това фирмите му ще бъдат изтърбушени от прокуратурата и обезценени като активите на КТБ.

Може би заради това бе препречен пътя на Борислав Сарафов, зам.-главен прокурор, към висините на Висшия съдебен съвет - ВСС. Сарафов набързо бе приземен и върнат в прокуратурата от „жена си”, защото там е нужен в разгорялата се битка. Кой иначе ще докладва в хотел „Берлин” през ден какво се случва с газовия бизнес ? А Сашо Дончев ще си спомня с умиление кроткия разговор в ЦУМ на кафе с Гергов и Цацаров. След това, на което ще го подложат прокуратурата и медиите-бухалки на Пеевски.

 

Стефан Ташев

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 11| 14098 |27.02.2017 Българи поръчали на руски хакери и Тръмп гафа с ”Оскарите” . 9| 13060 |30.12.2016 Коритаров пред Фрог: Има по-взривоопасни конфликти от този между Русия и САЩ . 12| 21957 |28.09.2016 Руски медии: 50 млн долара за премиера на България

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads