Реклама / Ads
4| 16734 |26.04.2017 АКТУАЛНО

Прокуратурата погна Иванчо с дървеното ножче

.
Сотир Цацаров и заместникът му Борислав Сарафов
Прокуратурата се разработи като за световно. Така поне изглежда от множеството спецакции, подхванати от институцията през последните дни. На ден по няколко официални съобщения известяват на жадния за възмездие и справедливост народ за поредните нахлувания на обвинителите в държавни учреждения- КЕВР, АПИ, НЕК. Арестите следват един след друг. Засега, обаче белезниците щракнаха само върху ръцете на старите кримки, като тези в Плевен, чиято сила отдавна повяхва.
 

По всичко личи, че на прицел са и известни политици и бизнесмени, но редът им да бъдат натикани в ареста, май още не е дошъл. Така поне изглежда от действията на активизиралата се прокуратура. Говорителката на главния прокурор Румяна Арнаудова неуморно каканиже от сутрин до вечер за неспирните атаки на обвинителите в стил: „Днес опраскахме тези, след малко да се готвят онези”. Ако човек се хване на приказките й ще му се замае главата от мисли до къде и до кого хората на Сотир Цацаров могат да стигнат.

 

В цялата тази суматоха, постиженията, които държавното обвинение има зад гърба си, слава Богу, действат като течен аналгин. Главоболието светкавично изчезва при мисълта, че хората в червени тоги всъщност плашат Иванчо с дървеното ножче. Доказателства за това колкото щете. Сигурно още помните каква невиждана фукня се заформи около скандалната афера, добила известност като „Батко и братко”. Интервютата за подвизите им могат да се съберат в трилогия. В крайна сметка шефът на пътния фонд Веселин Георгиев се оказа чист и невинен човек за съда, а надуваният с години балон се пукна като малко сапунено мехурче. Същото се случи и с бившия социален министър Емилия Масларова.

А какви приказки за кражби от нейна страна бяха само?! Повече от петилетка мина, докато се разбра, че и ексшефката на НАП Мария Мургина, изправена на подсъдимата скамейка по четири обвинения, е напълно невинна. Бившият зам.-председател на ДПС Христо Бисеров извади луд късмет, не му се наложи да чака толкова дълго. Съдът бързо се произнесе в негова защита, отхвърляйки обвиненията за данъчни престъпления и пране на пари. Оправдан беше и бившият зам.-шеф на Държавната агенция за младежта и спорта Иван Леков, който според прокуратурата събирал пари от българските международни съдии по футбол.

 

Паметна ще остане пресконференцията на държавното обвинение по аферата „Костинброд”. Топобвинителите ни спретнаха невиждано шоу. За първи път, сигурно в световната история, пред телевизионните камери се извършиха процесуално-следствени действия. Вероятно за да убедят и баба Пена, че няма да има прошка за тези, които са отговорни за отпечатването на 350 000 изборни бюлетини в повече. Ама и този случай "отече" в канала” след оправдателната присъда за бившия главен секретар на Министерския съвет Росен Желязков. Пунта-мара се оказаха делата за тримата убийци на депутата от ДПС Делян Пеевски, както и процесът, който обвинителите спретнаха на бившия военен министър Николай Цонев, съдия Петър Сантиров и финансистът Тенчо Попов. Да не отваряме дума за брадясалите дела срещу ексшефа на „Топлофикация-София” Валентин Димитров-Топлото. След като съдебната му сага се проточи над 10 години, хората не само, че го забравиха, но май му простиха всички смъртни грехове, в които беше обвинен.

 

От няколко години слушаме като от изтрита грамофонна плоча: „ Прокуратурата влезе в „Държавния резерв”, „ Прокуратурата подпука ИАРА”, „Прокуратурата изнася документи от Държавен фонд "Земеделие". Подобни заглавия вече не шашкат никого. Само заострят сетивата с въпроси от рода на: Кой ще бъде отстрелян? Какво се цели? Откъде идва поръчката? Сега кой ще прилапа бизнеса? Така е, вече няма балами. Пък и ни научиха, че две и две не прави четири.

 

Катя Илиева

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 11| 10502 |14.02.2017 00099-грешка . 7| 4808 |19.12.2016 Очаквано: Прокуратурата обвини машинистите за трагедията в Хитрино . 3| 4475 |27.11.2016 Прокуратурата: 19 души с обвинение за бунта в Харманли

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads