Реклама / Ads
8| 11091 |28.04.2017 НАРОДЕН ГЛАС

Скандалът ”ЦУМ-гейт” е като избора на Пеевски за ДАНС

.
Методи Андреев
Този скандал с Цацаров не е по-малък от скандала с избора на Делян Пеевски за шеф на ДАНС. Ако това беше в Румъния, където различните прокурори могат да се разследват, щеше да има сериозни последствия за главния прокурор, но не и у нас. Това заяви политикът Методи Андреев.
 
За мен проблемът е не какво са си говорили, а  защо главен прокурор, поканен от един бизнесмен, се среща в частен офис с друг бизнесмен. Той много добре съзнава какво следва от тази среща – има една граница, която не трябва да се преминава. Това е девалвация на убедеността на хората, че прокуратурата е независима и  обяснение защо хората не вярват на прокуратурата, каза още бившият народен представител.

Той смята, че е редно да се направи анкетна комисия по случая в Народното събрание, за да запазим авторитета на парламентарна република.  Първият прокурор може да иска да бъде като в чл.1 по времето на социализма, но все пак ние сме парламентарна република и това трябва да бъде защитено, категоричен е Андреев.

Той обясни, че има много добра представа как се прави среща с главния прокурор – първо се иска тази среща е след това тя става в неговия кабинет. Андреев обаче припомни, че когато групата за обществен натиск, в която влизат още Петър Славов и Мартин Димитров, са поискали среща с Цацаров по казуса КТБ, главният прокурор им я отказал, с аргумента, че ще дава обяснения по този казус, само ако бъде поканен от парламента. Ние искахме да има и контрол над прокуратурата. Кое го накара сега главният прокурор сам поиска да се отчита на 3 месеца пред парламента и това става веднага след скандала.

В прокуратурата продължава да съществува постсъветската система, която прави прокурорите като Цацаров. В България, при тази ситуация трябва да се тръгне към промяна на имперския модел, който е сложил отпечатък върху порочната система в прокуратурата, посочи Методи Андреев.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 7| 5146 |18.03.2024 Ути Бъчваров: Опелото на патриарх Неофит бе всичко, което той не беше - лицемерие, ужас и грехопадение . 6| 7115 |17.03.2024 Разбойниците и Бог: Защо любима песен на патриарх Неофит, Шаляпин и Борис Христов плаши управниците? . 6| 6948 |16.03.2024 Проф. Дайнов: ПП-ДБ разбраха, че могат да насочват ГЕРБ и ДПС в правилна посока . 3| 2947 |16.03.2024 "Турски поток" - гордост за Борисов и срам за България

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads