Реклама / Ads
3| 9411 |28.04.2017 ПОЛИТИКА

Коалиционното споразумение ГЕРБ-Патриоти - разделяне на властта

.
Григор Лилов
Най-важното се оказа международната обстановка. Формулата е лика-прилика с онази на Тройната коалиция на Станишев. Програма за управление няма – тепърва ще се готви. Така коментира коалиционното споразумение между ГЕРБ и Обединените патриоти журналистът Григор Лилов.
 
При социализма водещите новини бяха международните. Чак след това следваха вътрешните, освен ако не е имало проява на „другаря Тодор Живков”. Коалиционното споразумение между ГЕРБ и Патриотите е писано сякаш от същата ръка от миналото.

Защото в тезисния преамбюл акцентът е върху международното положение – с него той започва, с него той завършва, той е основната причина за необходимост от стабилното управление. А аз си мислех, че на всеки човек му е ясно (явно освен на политиците ни), че положението на България и нейният народ е най-важното, а чак след това международната ситуация.

1. Реално коалиционното споразумение се оказа Споразумение за разпределяне на властта. В него се казва, че Програма за управление ще има чак след месец! Как така - нали седмици наред ни занимаваха само с това – съгласували програмата за управление? А сега се оказа, че всъщност са съгласували само властта!

2. Формулата за властта ме изненадва. Тя не е само подобие, а направо копие на формулата на Тройната коалиция на Сергей Станишев. Разпределението на постовете е в съотношения според парламентарното представителство, съществува същият Съвет на коалицията и т.н.

3. При смяна на министър, зам.министър новият задължително се избира (назначава), както поиска партията, която е имала старият. От една страна подобна организация на властта избягва евентуални разправии, от друга – прилича на негласно крепостно право върху отделни дейности.

4. Понеже сме огромна държава и многоброен народ, ще си имаме 4 вицепремиера, кабинетът ще се състои от 22 души и 17 министерства. (например германският кабинет е 16 души, канцлерът има само 1 заместник, а в редица европейски държави, съпоставими с нашата, съставът и броят на министерствата е съвсем ограничен)

5. Според формулата на властта, изброена в 9 точки, премиерът се оказва с доста орязани правомощия. При това в Политическия съвет ще се разглежда редовно и конкретиката при секторни политики, което според мен подкопава задълженията и отговорностите на правителството. Въобще не разбирам защо след като погребахме чл. 1 за ръководната роля на Партията (партиите) в тоталитарната Конституция, сега негласно се завръщаме към него.
Но имам обяснение: заради неодобрението на партньорите ни в чужбина „Атака” ще бъде слабо представена в изпълнителната власт и затова е потърсен друг механизъм, за да бъде най-пълноценен, равен на другите участник във властта.

Григор Лилов- Фейсбук
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 7| 2983 |18.03.2024 Политологът Св. Малинов: Недостойно поведение на ГЕРБ, правят внушения, а не се договарят . 3| 3654 |17.03.2024 Илиян Василев: "Южен поток" фалира заради неуправляемия политически риск от близък бизнес с Русия . 17| 3589 |16.03.2024 Мастило в урната, горящи бюлетини и коктейл "Молотов" - изборите на Путин срещнаха пречка /видео/ . 8| 3595 |15.03.2024 Настимир Ананиев: Вярно ли е, че са изтрити телефоните на Мартин Божанов, иззети от местопрестъплението?

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads