Реклама / Ads
5| 5546 |27.04.2017 НОВИНИ

Протестиращите в Скопие влязоха в парламента, Зоран Заев е бит

.
Зоран Заев
Гражданите, които протестират в Скопие срещу ”Албанската платформа”, влязоха тази вечер в македонския парламент. Стотици граждани са в парламента и пеят патриотични песни и скандират ”Македония”, ”Избори”, ”Няма да се предаваме”, ”Няма да има държавен преврат”.
 

Охраната се опитва да не ги допусне до пленарната зала, съобщава БГНЕС. Протестите се организират от Гражданското сдружение "За единна Македония" от края на месец февруари. Те протестират всеки ден и искат провеждане на нови предсрочни парламентарни избори. Пред влезлите в парламента говорят лидерите на гражданското сдружение. Депутатите от новото парламентарно мнозинство и известно време бяха заключени в стаята за пресконференции заедно с група журналисти, но протестиращите успяха да влязат и някой са ударили Зоран Заев и депутати от неговата парламентарна група. Влизането в Народното събрание стана минути след като депутатите от Социалдемократическия съюз /СДСМ/ на Зоран Заев и народните представители от албанските партии избраха Талат Джафери за председател на македонския парламент. Изборът стана след като председателстващият днешното заседание Трайко Веляновски прекрати заседанието, но в пленарната зала останаха депутатите от СДСМ и тези от албанските формации. За Джафери обаче не гласуваха депутатите от двете албански партии - Движението "Беса" и тези от ДПА. Той бе избран с 61 гласа в 120 местния парламент. СДСМ има 49 депутати, а партията на Али Ахмети ДСИ - 10 и Албанският алианс, който има само 3-ма народни представители.

В същото време депутатите от ВМРО-ДПМНЕ скандираха - "Това е държавен преврат". След като положи клетва Джафери се обърна на албански език към народните представители. След като депутатите от ВМРО-ДПМНЕ изпяха македонския химн депутатът от "Беса" Зекирия Ибраими поиска да бъде изпълнен и албанския химн. След това всички албански депутати започнаха да изпълняват албанския химн.

 

През днешния ден СДСМ и ВМРО-ДПМНЕ си отправиха поредните тежки обвинения. Зоран Заев предупреди партията на Груевски, че "парламентарното мнозинство ще избере председател на Народното събрание". От ВМРО-ДПМНЕ отговориха, че "амнистираният престъпник Заев се опитва да извърши държавен преврат и да създаде паралелни структури, защото е изнудван от чужденци и от наркобосове".

Гражданското сдружение "За единна Македония" публикува декларация с призив "всички граждани от всички краища на Република Македония да се съберат пред сградата на парламента в Скопие". Истинският стопанин на Република Македония е народът, се казва в призива. Декларацията бе публикувана минути след като протестиращите влязоха в сградата на Народното събрание.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 5| 4553 |21.03.2017 В Скопие скочиха срещу посещението на пратеник на ЕС . 4| 3917 |27.02.2017 Хиляди излязоха на протест в Скопие . 3| 4141 |15.02.2017 Скопие бясно на ЕП, защити българите в Албания . 2| 3929 |11.02.2017 И тази вечер протестиращите излязоха в Румъния

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads