Реклама / Ads
1| 5583 |28.04.2017 НОВИНИ

Двоен аршин: Сарафов е с имунитет, Румяна Ченалова-не

.
Софийският апелативен съд отмени прекратяването на делото срещу Румяна Ченалова и върна преписката на СГС. Това стана по протест на Спецзвеното „Антикорупция” в Софийска градска прокуратура, съобщиха от държавното обвинение.
 
Определението на Елена Каракашева, Десислав Любомиров и Вера Цветкова е окончателно и не подлежи на обжалване.

 

През февруари съдия Вера Чочкова от Софийския градски съд  отказа да насрочи процес срещу Ченалова и прекрати делото заради липса на престъпление. А в разпореждането си обясни – прокуратурата обвинява съдия Ченалова за служебните й действия като магистрат, за които тя има функционален имунитет. Но дори и без тази защита тя би била оправдана, защото очевидно става дума за неумишлени действия, а за сочените престъпления законът изисква умисъл.

 

Разследването се водеше от прокурорската „Антикорупция“, неин е и обвинителният акт.

В основата му е гледаното от Ченалова като търговски съдия в СГС дело между фирмата „Обединени Енергийни търговци“ и НЕК.  Прокураратурата заявявява, че тя е облагодетелствала частната фирма и ощетила НЕК, понеже дала ход на делото без „Обединени енергийни търговци“ да внесат такса от 430 000 лева, в същото време по сметките на НЕК били запорирани над 6 милиона.  Документното престъпление пък е поправка и допълнение на протокол от заседание, извършени от съдията след заседанието.

 

Случаят стигна до САС по протест на прокуратурата.

Пак през 2015 г. съдийската бе първо отстранена, а после и уволнена от ВСС. Тя оспори уволнението пред Върховния административен съд, но там спряха делото до излизането на тълкувателно решение на ВАС. Общото събрание на съда се произнесе в началото на тази година, но решението още не е официално оповестено.

Днес тримата от Софийския апелативен съд обаче обявиха: Вера Чочкова не е била права, определението й е незаконосъобразно.

Конкретно: съдията от СГС не е имала право да се произнася дали описаните от прокуратурата деяния са престъпление или става дума за „грешка“ на магистрата, защото това се решава в същинския съдебен процес. Същите са аргументите и за наличието на функционален имунитет на Ченалова – дали това е така може да реши съдът, като даде ход на делото.  С тези мотиви преписката е върната в СГС за ново разглеждане.

 

Съдия Вера Чочкова вече обяви, че при връщане на делото ще си направи отвод, тъй като има ясна позиция по него.

А за публиката се натрапва аналогия – по въпроса за същия „функционален имунитет“, но за зам.-главния прокуро Борислав Сарафов, столичният апелативен съд изцяло прие предварителната преценка на СГС. Е, по гражданско, не наказателно дело. Дано това разграничение да е същностното в случая.

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 3| 5206 |26.04.2017 Само във Фрог: Б. Сарафов отърва кожата и по второто дело за обида . 2| 5641 |24.04.2017 Сарафов се отказал от ВСС заради стола на Главния . 0| 4029 |24.04.2017 Сарафов: Не разследваме шефовете на КЕВР . 1| 4948 |24.04.2017 Борислав Сарафов се отказа от ВСС

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads