Реклама / Ads
5| 4173 |28.04.2017 НОВИНИ

Асоциацията на прокурорите брани Цацаров като Матросов

.
Асоциацията на прокурорите се хвърли като Матросов да брани главният прокурор Сотир Цацаров с гневна декларация.
 
Обществена подкрепа и задружни усилия на всички български граждани, за да изпълнява прокуратурата адекватно и успешно задължението си да гарантира разкриване на престъпленията и да изобличава виновните при съблюдаване на върховенството на закона. За това призоваха от Управителния съвет на Асоциацията на прокурорите в декларация, предаде БГНЕС.

 

 

Поводът за него е "стремежът на отделни кръгове и медии да омаловажат усилията на прокуратурата за постигане на решителни успехи в борбата срещу корупцията и организираната престъпност". Затова от съсловната организация заявяват, че "българските прокурори имат нужда от реална оценка на работата си".

 

 "Без обществена подкрепа и съдействие, и задружни усилия от страна на всички български граждани, прокуратурата не би могла да изпълнява адекватно и успешно, вмененото й от Конституцията на Република България задължение да гарантира разкриване на престъпленията и изобличаване на виновните при съблюдаване на върховенството на закона. Колкото по-силна е обществената подкрепа, толкова по-силна и можеща е прокуратурата!", пише в становището. То се спира първо на коментарите по повод засилената напоследък активност на държавното обвинение.

 

"Възмутени сме от опитите да се преиначи активността на прокуратурата да се бори с корупцията по високите етажи на властта. В общественото пространство манипулативно се поставя въпросът: " … значи те се разработиха... Защо сега?". Опитват се да ни накарат да се почувстваме гузни за това, че работим!", заявяват от асоциацията. И продължават: "А кога, ако не сега, се питамe ние?", пишат обвинителите. После заявяват, че отношението към тях понякога е нечестно и несправедливо.

 

"Ние, прокурорите, сме винаги под прицел и когато работата ни е тиха и няма шумни акции, получаваме упреци, че бездействаме. А когато бъркаме в "кошера с оси", веднага се намират "обществени защитници", които търсят в активностите ни преднамереност", пише в становището. От ръководството на асоциацията обясняват, че като организация са призвани да защитят работата на колегите си и застават зад тях. "Защото колегите от специализираните звена, които са на огневата линия, са граждани и хора като всички нас. И имат нужда от подкрепа за усилията си!", казва съсловната организация.

 

 От асоциацията декларират: "Прокуратурата не бива да се поддава на влияние! И не следва да се подлага на натиск! Прокуратурата няма политически и бизнес интереси, и нека бизнесът и политиците не се опитват да се месят в нейната дейност! Независима прокуратура означава не само независима от изпълнителната власт, а означава и независима от всякакви външни влияния". И завършва с обобщението: "Това изисква Конституцията на Република България и това е европейският модел, към който се стремим!".
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 3| 4351 |27.04.2017 И Герджиков брани Цацаров (Обновена) . 0| 3753 |26.04.2017 Цял работен ден прекараха прокурорите в НЕК . 2| 3641 |26.04.2017 БСП "брани" блицконтрола в НС . 7| 5599 |26.04.2017 Ясен Тодоров брани със зъби и нокти Сотир Цацаров

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads