Реклама / Ads
8| 19545 |28.04.2017 ПОЛИТИКА

Само във Фрог: Гергов изгорял заради обещана коалиция ГЕРБ-БСП

.
Неизпълнени обещания и поети ангажименти за коалиция ГЕРБ-БСП и избиране на Корнелия Нинова за шеф на парламента, са „изяли главата” на бизнесмена Георги Гергов, отскоро прокуден като лобист от ръководството на БСП.
 
Това обяснява внезапната дистанция на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов от Гергов и нареждането му общините Пловдив и Варна спешно да върнат акциите на „Пловдивския панаир” на държавата, като прегласуват собствените си решения.

Според запознати Гергов, известен още като „Свинарят от Маноле”, който работи отлично с пловдивските общинари от ГЕРБ, обещал на Борисов  да уговори съвместна коалиция между партията и БСП тип „Отечествен фронт”.

 

Както и лобиране в ИБ на БСП за издигане на кандидатурата на Корнелия Нинова за шеф на новия парламент.

 

Нинова обаче отказа поканата на Борисов. До момента Гергов бе „медиаторът” за съвместно управление между социалистите и ГЕРБ, както тръбеше и в предизборната кампания, но сега вече е изпаднал в немилост пред бившия/бъдещ премиер и ще търпи сериозни икономически санкции, твърдят запознати.

 

Защото именно при управлението на Бойко Борисов ГЕРБ успя да получи щедра държавна подкрепа за бизнесначинанията си.

 

Но как изобщо се стигна до ситуацията кметовете на ГЕРБ да бъдат в съдружие с Гергов и как държавата при управлението на Борисов вкара кислород в бизнеса на Гергов чрез кредитиране през Българската банка за развитие (ББР).

Ето кратка хронология според сайта Transmedia.bg:


Юли 2016 г.

Правителството на Бойко Борисов одобрява предложение на министъра на икономиката Божидар Лукарски държавата да се раздели окончателно със собствеността си в Пловдивския панаир. Получатели на дела от 49.63% са общините Пловдив и Варна.

 

Малко парадоксално Варна получава по-голямата част – 29%, а 20.63% от капитала на дружеството остават за Пловдив.

 

Официалните мотиви са, че към държавния дял няма интерес, че чрез участието си в Пловдивския панаир общините ще могат да помогнат за износа на български стоки, че участието на общините ще доведе до ръст в  международното представителство в проявите на панаира и това ще помогне за привличането на инвестиции в България

Процедура за приватизацията на остатъчния държавен дял в „Международен панаир Пловдив“ никога не е обявявана. В началото на 2013 г. дружеството беше извадено от забранителния списък за приватизация и се планираше дела от 49% на Министерството на икономиката да бъде продаден през борсата. Оценка на Агенцията за приватизация показва, че държавният дял струва минимум 70 млн. лв.


Август 2016 г.

Общинският съвет в Пловдив и кметът Иван Тотев отказват да одобрят сделката за получаване на своя дял от „Международен панаир Пловдив“. Тотев коментира, че „няма логично обяснение на това по какъв начин и защо е нужно община Варна да получава проценти от Пловдивски панаир“.


Август 2016 г.

За разлика от Пловдив, общинарите във Варна скоростно одобряват сделката без да изразяват каквито и да е съображения. Това е логично на фона на становище на кмета на Варна Иван Портних, че евентуална съвместна дейност между общината и панаира под формата на изнесена изложбена палата и размяна на изложбени щандове и др. ще допринесе за увеличаване на международното участие на панаира и ще удовлетвори по-пълно изискванията на изложителите и посетителите. Становището е използвано от Министерството на икономиката като мотив да обясни защо разпределя държавния дял от 49% на двете общини – Пловдив и Варна.

 

Кметът на Варна Портних обявява, че придобиването на дяловете в „Международен панаир Пловдив“ няма нищо общо с опитите на общинската администрация да реши проблема с терена на т.нар. „Дупката“. Той е собственост на компанията „Търговски дом“. Мажоритарният дял и в нея се държи от Георги Гергов.


Октомври 2016 г.  

Опитите на правителството на Борисов и на общинската администрация във Варна да обяснят, че няма общо между подарения дял в панаира и варненската „Дупка“ са разбити на пух и прах от министъра на културата Вежди Рашидов. При посещение във Варна в типични си стил Рашидов откровеничи, че със сделката за Панаира Варна ще реши казуса с „Дупката“ в центъра си, като изтъргува участието си срещу проблемния парцел в града, като сключи сделка с мажоритарния собственик на двете дружества Георги Гергов.

 

Рашидов съобщава, че дела на Варна от 29% вече е прехвърлен. Нещо, което нито Министерството на икономиката, нито Община Варна съобщават официално.


Декември 2016 г.

Държавата продължава подкрепата си бизнеса на Георги Гергов. ББР отпуска заем от 31.8 млн. евро. на „Международен панаир Пловдив“. Сумата е съставена от няколко транша. Първият е от 13 млн. евро и  е предназначен за цялостно рефинансиране на задълженията на „Международен панаир Пловдив“ към Уникредит Булбанк по договор за комбиниран банков кредит от 10 юни 2010 г. Други 12 млн. евро от втория транш са отново за рефинансиране – по инвестиционен кредит от Уникредит Булбанк, сключен на 30 септември 2014 г.

 

Според вписания в Търговския регистър залог върху „Международен панаир Пловдив“, 6.8 млн.евро от креда от ББР е предвидена и за новосъздадената му дъщерна компания „Слънчев ден резиденс“ за завърши строителните работи по апартаментните хотели „Вероника“ и „Мираж“ край Св. св. Константин и Елена. В свой текст „Капитал“ описва, че старите хотели са извадени от друго дружество на Гергов – „Слънчев ден“, и прехвърлени на „Международен панаир Пловдив“ през 2014 г., а впоследствие апортирани в капитала на регистрираната в началото на октомври тази година „Слънчев ден резиденс“ при оценка 25.4 млн. лв.

 

Януари 2017 г.

Гергов продължава със серията прекредитирания, използвайки като основа за обезпечения Панаира, в който е съдружник с Община Варна и (все още) с Министерството на икономиката. Новорегистрирано дъщерно дружество на „Международен панаир Пловдив“ – „Парк-хотел Санкт Петербург инвест“ получава 8.5 млн. евро кредит от Търговска банка Д. Това е банката на Фуат Гювен, която е известна като мястото, където Движението за права и свободи държи на депозит средствата от държавната си субсидия. Търговска банка Д е и новата банка, осигуряваща прекредитрането на овладяната от ДПС депутата Делян Пеевски компания за битова електроника „Техномаркет“.

Април 2017 г.

Осем месеца след като отказа да получи малко над 20% държавен дял в „Международен панаир Пловдив“ общинския съвет в Пловдив внезапно промени мнението си и одобри сделката. Така Панаира стана собственост на Георги Гергов 51%, Община Варна 29% и Община Пловдив 20%.


Април 2017 г.

Собственикът на „Овъргаз“ Сашо Дончев разказва за среща между него и главният прокурор Сотир Цацаров с посредничеството на Георги Гергов. На срещата, провела се в кабинета на Гергов в ЦУМ главният прокурор отправил серия намеци на Дончев да не занимава с медии и политически партии, защото има добър бизнес…


Април 2017 г.

Изпълнителната комисия на ГЕРБ нарежда на кметовете на Пловдив и Варна Иван Тотев и Иван Портних, както и на общинските съветници от партията да отменят решението си за приемане на държавните акции от „Международен Панаир Пловдив“.

Причината е, че „ председателят на ГЕРБ Бойко Борисов са опитите за публични внушения, които свързват ГЕРБ със знаков бизнесмен от средите на БСП.“

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 8| 5897 |28.04.2017 Съдия пред Фрог: Усещането ми за кауза започна да се топи, бита карта съм . 0| 4423 |28.04.2017 Спешна среща в МВР заради Македония . 9| 11307 |27.04.2017 Д. Божилов за Фрог: Порожанов има пръст във фалирането на КТБ

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads