Реклама / Ads
2| 8081 |28.04.2017 АКТУАЛНО

Balkan Business Wire: Искат оставката на българския главен прокурор

.
Оставката на българския главен прокурор бе поискана с протести в трите най-големи града в България, информира чуждестранното издание Balkan Business Wire. Причината са обвиненията срещу него за корупция.
 

„Последният такъв случай касае видео с бизнесмена Сашо Дончев, в което самият той обвинява главният прокурор в натиск, свързан с вестника му „СЕГА“ и познанството му с бившия правосъден министър Христо Иванов и партията му „Да, България“. Дончев твърди, че Цацаров е определил поведението му като неприемливо“, посочва в статията си Balkan Business Wire.

 

Изданието припомня, че първоначално прокуратурата е отрекла за срещата между двамата, провела се в офиса на бизнесмена Георги Гергов, но в последствие самият Гергов е принуден да потвърди за разговора между Дончев и Цацаров.

 

„Димитър Марков, правен експерт в Център за изучаване на демокрацията, окачествява тази среща като още едно парче от пъзела, който показва политическите зависимости в България, които тревожат гражданите. Според Марков е малко вероятно Цацаров да стане обект на разследване от Висшия съдебен съвет“, посочва още Balkan Business Wire.

 

Изданието припомня два предишни случая, в които има изтичане на информация за скандални разговори, които обаче доказват способността на бъдещият премиер Бойко Борисов да контролира уж независимите съдебни органи.

 

Първият такъв е разговора между самият Борисов и градския прокурор на София Николай Кокинов, който директно заявява: „Не ми се смей, ти си го избра“, визирайки именно Сотир Цацаров. Второто доказателство е публикуване на разговори между две бивши съдийки (Бел.ред.:Румяна Ченалова и Владимира Янева), които ясно разкриват връзките между политици и самия Цацаров.

 

Balkan Business Wire припомня и участието на Цацаров в Костинбродската афера, корпоративният набег срещу Корпоративна търговска банка и разследванията на бизнесмени като Богомил Манчев и Гриша Ганчев.

 

В края на статията си изданието обръща внимание на това, че недоверието в българската прокуратура е достигнало рекордните 94%.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 3| 4123 |28.04.2017 Социалистите искат комисия в НС за магистрали . 4| 4401 |27.04.2017 Опозицията поиска оставката на Главчев . 4| 4488 |24.04.2017 Протестиращи пак искат оставката на главния прокурор

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads