Реклама / Ads
2| 4401 |08.05.2017 НОВИНИ

Световните лидери приветстват победата на Еманюел Макрон

.
Президентът на САЩ Доналд Тръмп поздрави Еманюел Макрон за голямата му победа на президентските избори във Франция, предадоха Франс прес и ДПА.
 
"Поздравления на Еманюел Макрон за голямата му победа днес като следващ президент на Франция. Очаквам с нетърпение да работя с него", написа в Туитър Доналд Тръмп, цитиран от АФП.

 

Победата на Еманюел Макрон на президентските избори във Франция е вдъхновение за Франция и за Европа, написа снощи в Туитър гръцкият премиер Алексис Ципрас, цитиран от Франс прес. "Сигурен съм, че ще работим заедно в тясно сътрудничество", гласи туитът на гръцкия премиер от радикалната левица Сириза. Макрон изрази в петък положително отношение към реструктурирането на гръцкия дълг и каза, че ще работи за това, напомня АФП. Министър-председателят Бойко Борисов също поздрави в Туитър новоизбрания президент на Франция Еманюел Макронза победата му. "Поздравления на френския народ, който избра Европа днес. Поздравления, Еманюел Макрон", написа Борисов.

 

Британският премиер Тереза Мей поздрави Еманюел Макрон за победата му на днешните президентски избори във Франция, предаде Франс прес.

 

"Министър-председателят приветства топло избрания за президент Макрон за изборния успех. Франция е един от най-близките ни съюзници и ние очакваме с нетърпение да работим с новия президент по редица общи приоритети", се казва в комюнике на Даунинг стрийт 10.

 

 "Щастлив съм, че французите избраха европейско бъдеще", реагира в Туитър" председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер, а председателят на Европейския съвет Доналд Туск приветства решението на френските избиратели в полза на "Свободата, Равенството, Братството". Поздравления за успеха на днешния балотаж Макрон получи и от председателя на Европейския парламент Антонио Таяни. Говорител на германския канцлер Ангела Меркел каза, че победата на Макрон е "победа за силна и обединена Европа".

 

"Франция е била, е и ще остане в центъра и в сърцето на Европа", написа в Туитър германският външен министър Зигмар Габриел и допълни, че днес е хубав ден за Франция, за Германия и за Европа. Холандският десен популист Герт Вилдерс поздрави Марин льо Пен, въпреки загубата й на балотажа, предаде ДПА.

 

 "Добро представяне все пак. . . милиони патриоти гласуваха за Вас. Следващият път ще спечелите Вие, както и аз", написа той в Туитър. Китайският президент Си Цзинпин поздрави Еманюел Макрон за победата му на президентските избори във Франция и заяви, че Париж и Пекин споделят важни отговорности към мира и развитието в света, предаде Франс прес. "Китай е готов да работи с Франция за повишаване на равнището на стратегическото френско-китайско партньорство", се казва в поздравителното послание на Си, за което съобщи китайското външно министерство.

 

"Китай и Франция като постоянни членове на Съвета за сигурност на ООН имат особена и важна отговорност за мира и развитието в света", пише Си в посланието. Той напомня, че през 1964 г. Франция бе първата голяма западна държава, установила дипломатически отношения с комунистически Китай. Отношенията между Париж и Пекин бяха по-добри в мандата на Франсоа Оланд в сравнение с този на Никола Саркози, който разгневи китайския режим със срещата си с Далай лама, напомня АФП.

 

Канадският премиер Джъстин Трюдо поздрави Еманюел Макрон за избирането му за президент на Франция, предаде Франс прес. В телефонен разговор Трюдо увери Макрон, че очаква с нетърпение да работят заедно в следващите години за укрепване на международната сигурност, на сътрудничеството в науката и технологиите и за създаване на добри работни места за средната класа от двете страни на Атлантика.

Според пресслужбата на канадското правителство двамата лидери са потвърдили, че отношенията между Канада и Франция са богати и разнообразни.

 "Канада и Франция поддържат отдавна топли отношения, основани на общата история, на дълбоките културни и междуличностни връзки, както и на силното икономическо партньорство", е заявил Джъстин Трюдо в телефонния разговор с Макрон.

Австралийският премиер Малкълм Търнбул поздрави Еманюел Макрон за "историческата му изборна победа, предаде Асошиейтед прес. "Ще изградим още по-силни отношения между нашите две велики страни", написа в Туитър Търнбул, цитиран от АП.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 3799 |29.04.2017 Туск: Лидерите на ЕС приеха принципите за преговорите за Brexit . 2| 3917 |29.04.2017 Лидерите от ПЕС с твърда позиция срещу насилието в Македония . 1| 3840 |03.04.2017 Световни лидери осъдиха терора в Санкт Петербург . 3| 5246 |27.03.2017 Комарницки: Лидерите на ГЕРБ и БСП са прегърнати в танго

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads