Реклама / Ads
2| 17639 |11.05.2017 ИНТЕРВЮ

Стоян Панчев: Криптосоциализмът е основна опасност в този кабинет

.
Съобразиха ли коалиционните партньори от ГЕРБ и Обединени патриоти икономическата си програма с дадените предизборни обещания? До какво могат да доведат уверенията за увеличаване на публичните плащания в редица сектори, сред които вътрешна сигурност, образование, здравеопазване, отбрана...
 

Стоян Панчев е председател на Българското либертарианско общество, редактор в Експертния клуб за икономика и политика. Преподава макроикономика в Софийски университет. Frognews.bg го потърси за коментар на икономическата програма на новото правителство.

 

- Как оценявате икономическата програма на правителството спрямо предизборните програми на двете партии в коалицията – ГЕРБ и Обединени патриоти?

 

- На практика, това, което имаме в момента като програма е просто копи-пейст на различни части от предизборните обещания на двете партии, сложени в общ текстов файл. Смешното е, че примерно частта за развитието на туризма е просто изброяване на различните видове туризъм, съществуващи в страната, заедно със заявката да ги развиваме. И вместо развиване, вече виждаме ударно започване с нова регулация – изпити за туристически водачи и екскурзоводи.

 

- Стартира се с много обещания, почти всички включващи отпускане на държавно финансиране за ключови сектори като вътрешна сигурност, образование, здравеопазване, отбрана... Как ще се отрази това на държавния бюджет?

 

- Разбира се негативно, ще се отрази негативно и на повечето от самите сектори, защото проблемите в тях не са малкото изхарчени средства. Липсата на идеи в третия кабинет на Борисов е толкова очевидна, че единствените реформи, идващи на ум на политиците са – да хвърлим още от парите на данъкоплатците по проблема.

И връщайки се на бюджета, ще видим това, което наблюдаваме от 2009 г. – увеличаване на дълга (който се е удвоил като процент от БВП) и постепенно увеличаване на данъците през осигурителната система, да си спомним, че пенсионните вноски скочиха с 1% от началото на годината, например.

 

- Какво е мнението ви за новия икономически министър Емил Караниколов, назначен от квотата на Атака?

 

- Личи се, че идва от квотата на Атака, след като заяви, че официално спира приватизацията на държавните предприятия. Същите, които са непрекъснато в тежко финансово състояние, източвани от политически назначения си мениджмънт, субсидирани със стотици милиони от парите на данъкоплатците. По всичко личи, че в този т.нар. „десен“ кабинет, криптосоциализмът ще е основна опасност.

 

- Ще ви помоля накратко да коментирате пасажи от управленската програма?

 

„При изпълнение на мерките от тази програма, гарантираме в рамките на мандата минимална работна заплата от 650 лв. и средна работна заплата от 1500 лв.“.

 

Тук трябва да разделим двете обещания. Средната работа заплата се определя от растежа на икономиката, докато МРЗ чрез декрет на правителството. Гледайки заложените мерки не виждам как средната работна заплата за страната може да стане 1500 лв., но съм изключително притеснен от обещанието за изкуствено налагане на минимална работна заплата от 650 лв., особено в места от Северна България, където това е и размерът на средните възнаграждения.

Представете си какво ще стане с работните места – масово ще изчезнат или директно ще преминат в сивия сектор. Дори на сегашното ниво на МРЗ имаме процес на затваряне и преместване на предприятия от най-бедните региони на страната. Говорим за сигурна рецепта за безработица.

 

„Устойчивото нарастване на доходите е основен приоритет на нашето управление и то може да стане за сметка на ръста на икономиката.”

 

Това е икономически неграмотно твърдение. Невъзможно е реалните доходи да нарастват без стопански растеж - научна аксиома. Разбира се, има и по-мрачно тълкувание – искат да ни кажат, че правителсвото ще пожертва дългосрочен икономически растеж за краткосрочно и временно увеличение на доходите чрез преразпределенителната власт на държавата.

 

”Приемане и прилагане на нов Закон за храните. Прилагане на политики за защита на българските производители в областта на храните. Увеличаването на дела на произведените в България храни, предлагани в търговската мрежа, стимулирането на добрите и ограничаване на нелоялните търговски практики по веригата на доставки на храни.“

 

Пасажът звучи като продължение на лобисткия натиск оказван от определени родни производители върху конкуренцията, партньорите и клиентите им, който виждаме да се случва от няколко години. Българската хранително-вкусова промишленост няма да стане по-силна като получи специални привилегии от държавата за сметка на избора на пазара и цените, които плащат потребителите. В случая се търси форма на протекционизъм.

 

- Прогнозата ви за българската икономика до края на годината?

 

Икономиката ще продължи да се развива въпреки усилията на политиците, видяхме данните от първото тримесечие, които показват почти 15% ръст на износа. Това идва от реалната работа, свършена от български предприемачи или чуждестранни инвеститори. Задачата на този етап е тези резултати да бъдат опазени от желанията на правителството да одържавява, регулира, меси и корумпира. Както си личи още от първите дни на кабинета - няма да е лесно точно заради споменатия вече крипто или скрит социализъм.

 

Интервюто взе Михаил Кръстев

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 4| 15109 |07.02.2017 Стоян Панчев: Приличаме на страна, в която се борят няколко Уго Чавес-а . 5| 15736 |27.01.2017 Калоян Паргов: Служебните министри да извадят на светло реалното състояние на държавата . 10| 10582 |17.03.2016 Александър Стоянов: Навсякъде виждаме пипалата на #КОЙ

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads