Реклама / Ads
12| 6568 |08.07.2009 ИНТЕРВЮ

Д. Кухенбекер: Съзнателно разиграват етническата карта

.
Детлеф Кухенбекер
Етническият произход се използва от някои партии съвсем съзнателно като изборно средство, казва в интервю за Frognews.bg, Детлеф Кухенбекер, член на Световния етичен форум.
 

KIC Integral Consult на г‒н Детлеф Кухенбекер придружава мениджмънта на предприятия и създатели на политически решения. Във фокуса на вниманието му стоят етични и стратегически решения, които водят до интегрална цялост. Член е на Световния етичен форум. През април т.г. изнася доклад на тема „Създаване на култура за борба с корупцията. Активното гражданско общество в България и в Европа” в рамките на конференция за превенция на корупцията при използване на европейските структурни фондове с оглед взаимоотношенията на България и ОЛАФ. По време на току-що отминалите избори е бил наблюдател у нас.

интервю на Ана Кочева

‒ Г-н Кухенбекер, усетихте ли някакво етническо напрежение в България?


‒ В обикновения ежедневен живот не усетих директно етническо напрежение. Такива напрежения обаче бяха налице в политическите противопоставяния между отделните партии, които очевидно съвсем съзнателно ги бяха задвижили и ги използваха заради „лова на гласове”. В един от случаите това дори доведе до там, че един наблюдател на изборите от противникова партия, служител на градската управа, беше подложен на масивен натиск, вкл. и чрез заплахи за уволнение от работното му място от страна на кмета.

‒ Съществува ли, според Вас, етнически вот у нас?

‒ В някои региони на България действително има такива случаи. Етническият произход се използва от някои партии съвсем съзнателно като изборно средство.

Как изглежда ситуацията в България, погледната отстрани?

‒ България има да извърви още много каменист път по посока към демокрацията. Водите от реката на демокрацията обаче повече не могат да се спрат, камъните в тази река ще бъдат отмити и ще има прозрачност. А тази прозрачност ще обедини всички българи, независимо от тяхната етническа принадлежност и те, заедно, ще предприемат и проведат необходимите промени.

‒ Съществуват ли в Германия етнически партии или такива, които да консолидират вот на етнически принцип?

‒ Не, в Германия етнически партии няма. Налице е само една‒единствена екстремистка партия, която се опитва да разиграва при нас етническата карта.

‒ Възможен ли е впрочем етнически конфликт в страна от ЕС и НАТО?

‒ Не, ЕС има съществен принос при преодоляването на подобни конфликти. Общият дом Европа е солиден фундамент със своите основни ценности, човешки права, свободи, демокрация, равенство, правов ред и запазването им. Да наречеш себе си европеец, означава да обичаш тези основополагащи принципи.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 11| 7436 |07.07.2009 Милко Багдасаров: ДПС е етническа партия, късаме с нея . 12| 12012 |06.07.2009 Александър Маринов: Станишев срина БСП до времето на Виденов . 17| 12884 |03.07.2009 Кр. Райдовски: Приятелският кръг на Станишев владее голфа и рекламата . 24| 8668 |02.07.2009 Петър Стаматов: И в Чикаго предизборно раздават кебапчета

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads