Реклама / Ads
6| 11995 |16.05.2017 НОВИНИ

Министър не се отрече от ”мутренски” коментари за Борисов преди години

.
Нено Димо Източник: БГНЕС
Моите лични убеждения нямат нищо общо с политиката”. Така екоминистър Нено Димов коментира свои думи за глобалното затопляне и за ”мутренското управление” на Борисов от преди години. Той смята, че третото правителство на Борисов ще има друго лице в сравнение с предишните две.
 
Разговорът с министър Нено Димов по Нова телевизия започна с цитиране на негови коментари от преди години, в които той остро критикува правителствата на Бойко Борисов. Дори нарича управлението на сегашния му премиер мутренско. Той каза, че не се отрича от своите думи, но в същото време даде назад с твърдението, че времената са се променили.

Нено Димов е противник на теорията за глобалното затопляне. Преди две години той го обяви за измама, свързана с огромни бизнес интереси. Според него човешката дейност не може да причини повишаване на температурите на планетата.

„Това е научен дебат, по който няма консенсус и всяка от страните има своите аргументи. Когато се занимавам с тази дейност, ще изложа аргументите си. В момента аз заемам политическа длъжност, която ще изпълнява ангажиментите, които България е поела пред ЕС. Моите лични убеждения нямат нищо общо с политиката”, заяви в министърът на околната среда Нено Димов пред Нова телевизия.


Той коментира още темата за мръсния въздух в България. По думите му този проблем е много по-сериозен от глобалното затопляне. „Факт е, че въздухът у нас не отговаря на съвременните норми в определени големи градове и се предприемат мерки в тази посока. Вчера подписахме с три общини финансиране по ОП „Околна среда” за разработване на планове за постигане качеството на въздуха. Става въпрос за 355 000 лева, които се дадоха вчера. Има още 3 милиона за останалите общини, а зад тях стоят 115 милиона лева, които да реализират тези мерки до 2020 г.”, обясни Димов.

Екоминистърът коментира и предстоящия протест на природозащитници срещу застрояването на Черноморието. Той е заради нов законопроект, удължава срока, в който земеделската земя с променен статут за застрояване трябва да стане отново земеделска. В момента това трябва да се случи до края на май тази година. Одобреният на първо четене законопроект предвижда този срок да се удължи с още три години.

„Даването на разрешение не означава, че то ще се случи. Не виждам нищо лошо хората , които притежават имоти, да могат да извършват икономическа дейност с тях. Това трябва да бъде регулирано с териториално устройствените планове, за да се знае къде какво е разрешено. Тези планове се блокират от десетилетия и това не е добре за опазване на околната среда”, посочи Димов.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 4| 5889 |15.05.2017 Министърът на икономиката не познавал Пеевски . 2| 4720 |14.05.2017 Отстраненият д-р Апостолов: Няма да пиша в CV-то, че съм бил зам.-министър . 3| 4288 |12.05.2017 Уволненият зам.-министър на здравеопазването: Решението на Борисов е правилно . 1| 3961 |12.05.2017 Ненков приел да е зам.-министър на здравеопазването

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads