Реклама / Ads
0| 4761 |16.05.2017 НОВИНИ

Матурите ще са на модули, за да се ограничи преписването

.
Матури Източник: БГНЕС
За първи път на редовна сесия държавните зрелостни изпити ще се проведат на модули, за да се ограничат още повече възможностите за преписване. Мярката бе тествана по време на септемврийската сесия през м.г., когато на зрелостниците също така бе забранено да влизат с мобилни телефони и други устройства, както и със собствени химикалки на изпитите.
 
Задължителната матура по български език и литература, на която на 19 май ще се явят 52 553 абитуриенти, ще бъде разделена на три модула, два от които за провеждане на тестовата част, а третия - за писане на интерпретативно съчинение или есе. Зрелостният изпит по математика например ще се поведе на два модула на 22 май - деня, в който е втората матура, чийто предмет е по избор.

Идеята е зрелостниците да нямат право да се връщат на вече затворен модул, което ще премахне възможността да получат верните отговори от теста по телефона при излизане от залата с молба да отидат до тоалетната. Вариантът за всеки следващ модул ще се тегли след приключване на предходния, от което идва и притеснението да не блокира системата, тъй като училищата получават вариантите на тестовете през онлайн портал.

Излизането от залата ще е разрешено след приключване и предаване на работата, ако модулът е с продължителност до 90 минути. В случаите, когато модулът е с продължителност 120 или 150 минути, учениците ще могат да излизат след първите 90 минути и после ще могат да се върнат и да продължат работа. Счита се, че няма как да им бъде издиктувана тема по телефон. Ако зрелостник напусне сградата, не се допуска да се върне обратно в нея до края на изпитния ден.

Двата модула на матурата по български език и литература, по време на които ще се решават тестовите задачи, продължават по 60 минути; а третият - два часа. Тестът ще се формира от около 11 милиона варианта. Така темата, върху която ще работят зрелостниците, ще се разбере около 10.00 часа.

Първият модул при матурите по английски език и география и икономика продължава един час, а втория и третия - по час и половина. Зрелостните изпити по математика, химия, биология и физика ще се провеждат в два модула, тъй като при тях не се изисква развиване на тема, съобщава още "Дневник".

Остават и другите правила за сигурност - родителите могат да присъстват в училищата, в някои от залите ще има видеонаблюдение. Резултатите ще бъдат обявени до 9 юни, а преди това за първи път работите ще се проверяват дистанционно.

Освен матури на 19 и 22 май ще се проведат и изпитите за национално външно оценяване, резултатите от които т.г. ще бъдат обявени единствено в точки, а не - в оценки по шестобалната система. При тях няма да има разделяне на модули.

Във всяка паралелка ще се кандидатства с различен брой точки. Заради това оценките от свидетелството за основно образование се преобразуват в точки по определена скала - отличен (6) се приравнява на 50 точки, много добър (5) - на 39 точки, добър (4) - на 26 точки, а среден (3) - на 15 точки. Документи за прием след седми клас ще се подават между 16 и 22 юни.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 3808 |12.05.2017 Свлачище ограничи пътя до Рилския манастир . 4| 6427 |10.05.2017 Швейцария ограничи българските работници . 0| 3528 |13.03.2017 Ограничиха движението в Котленския проход заради снеговалеж . 0| 3550 |20.01.2017 ЧЕЗ ще ограничи планираните прекъсвания до минимум през идната седмица

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads