Реклама / Ads
1| 6962 |16.05.2017 НОВИНИ

Киберполицай пред Фрог: Няма никаква сигурност, щом си пред компютъра

.
При зачестилите кибератаките става въпрос за пари. Това каза пред Фрог нюз киберполицай от ГДБОП. Ето какво още обясни той:
 

По данните които имаме в момента, не може да се твърди, че зад атаките стои единен международен център. Още повече, че всеки средно-грамотен програмист, лесно може да създаде варианти на този  вирус и начина му на разпространение. В случай говорим за организирани престъпни групи, защото в случай става въпрос за пари. Ако не ставаше въпрос за пари - можеше просто да направят вируса да форматира невъзвратимо до каквото достигне.

 

 Има редица примери за това в миналото . Не е случайно, че службите  за сигурност на различни страни се обвиняват една друга в хакерски атаки. Не е тайна, че  правят подобни разработки,  свързани с възможност за изтичане на информация.  А вероятно има заложени подобни бъгове  от самите тях при разработването на определени елементи от операционните системи.  Трябва да отбележим, че не всички хакери са крадци.

През последните години тенденцията определено водят вирусите от семейството Ransomware. Целта е криптиране на информацията  на жертвите с цел откуп. Но това е само върхът на айсберга. Съществуват много други "интелигентни" разработки, които се използват за най-различни цели - от подслушване на целия трафик и комуникации до използване на заразените компютри, като източник на нови атаки, и каквото друго може да си представите. И ако това се случва на ниво държавна институция или по-нагоре, опасността става все по-голяма.  Не случайно през последните години има няколко подобни скандала в чужди държави.

 

Кибератаките  може да достигнат навсякъде. Зависи каква е целта и кой стои от другата страна. Като обикновени  потребители ние сме така да се каже  "случайни" жертви. Интересни  сме на масовите "хакери", които се надяват на някакъв откуп - те го правят масово.  И все пак се намират много хора, които предпочитат да платят и в много случаи да не получат ключа за декриптриане , ако става дума за ransomware. Докато има някой който плаща, тази чума ще продължава.

На другото ниво - това са държавните институции и правителствени системи, военни мрежи и т.н. За жалост, смятам, че нивото на сигурност на мрежите в държавните ни институции, е изключително ниско. Нивото на "сепциалистите " там е изключително ниско, с малки изключения. Липсва  цялостна стратегия за противодействие. И това е така поне през последните 15 години. Не е от сега. За съжаление този факт очертава само и единствено проблеми за бъдеще.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 6| 11996 |16.05.2017 Министър не се отрече от ”мутренски” коментари за Борисов преди години . 9| 9468 |15.05.2017 Георги Костов пред Фрог: Не познавам Митко Каратиста . 2| 4744 |15.05.2017 Финансовите министри от Г-7 предлагат застрахователни продукти срещу кибератаките . 0| 4752 |15.05.2017 Европол предупреждава за нова мащабна кибератака днес

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads