Реклама / Ads
5| 5780 |16.05.2017 НОВИНИ

Еколог: Зад промените в земеделския закон стоят олигарси и Пеевски

.
Оставката на министъра на околната среда и водите Нено Димов поискаха еколози. Десетки природозащитици протестират пред Народното събрание срещу предложените от ГЕРБ и Обединените патриоти промени в Закона за опазване на земеделските земи.
 

Те настояват вносителите да оттеглят законопроекта, който предвижда срокът, в който могат да се застрояват земеделски земи с променено предназначение, да се удължи с 3 години. Протестиращите блокираха движението по бул. "Цар Освободител".

Андрей Ралев, член на Изпълнителния съвет (ИС) на ПП "Зелените" заяви пред News.bg, че в Закона за опазване на земеделските земи има наредби, които защитават земеделските земи. По думите му, предназначението на земеделската земя може да се промени само по изключение и тази промяна трябва да има някаква валидност.

 

В случая тази валидност е 6 години, считано от 23 май 2011 г. "На 23 май 2017 г. би трябвало земеделските земи, които са с променен статут, но не е започнало строителство в тях, да станат отново земеделски земи", посочи Ралев.

По-рано днес Димов изрази мнение, че за да бъде трайно решен проблемът, трябва да бъдат най-сетне финализирани устройствените планове на териториите по Черноморието и това е начинът, по който да се определи кои райони могат да бъдат застроявани и кои не могат.

 

"Тези устройствени планове, особено на Царево, за които спомена екоминистърът, предвиждат в голяма степен застрояване на малкото останала природа по морето", коментира Ралев. "Ние ще искаме оставката на този министър, защото той се държи като министър на регионалното развитие и благоустройството. Не може в неговите коментари да говори неща от сорта "според моята гледна точка е добре да се удължи с 3 години възможността за застрояване", "трябва да защитаваме частната собственост". Една дума не чухме от него за опазване на околната среда", възмути се природозащитникът.

Ралев коментира промените, които управляващите предлагат. Той изтъкна, че не говорим в никакъв случай за норми, свързани с развитие на туризма, а за "едни далавери, които са свързани със строителните олигарси".

 

След внимателна проверка на информацията, която има за такива земеделски земи с променено предназначение, веднага забелязваме, че има такива "дребни собственици" като например "Райфайзен инвестмънт", която има 1500 дка до резерват Камчия, "Рила спорт" АД, която има 1700 дка до Сапарева баня, има "БВК-инвстмънт" на Тодор Батков, която има 100 дка до Бургас", посочи Ралев и допълни, че впоследствие открили, че има и фирми, свързани с Пеевски.

По думите му, повечето от тези имоти, за които вносителите са писали, че са дребни собственици, са всъщност заменки на имоти, които са правени по времето на Митхат Кабил от ДПС.


"В момента наблюдаваме един законопроект на ГЕРБ и Патриотите, който защитава тези заменки, направени на безценица в периода 1998 до 2005 г.", изтъкна екозащитникът. Той допълни, че се касае за заменки на площ от 450 000 дка. "Виждате разликата между 520 дка, както пише в мотивите, и 450 000 дка", изтъкна Ралев.

 

По думите му, е интересен е въпросът защо именно депутатите от ГЕРБ и Обединените патриоти предлагат законопроекта, при положение че повечето от "далаверите", които са правени със земеделски земи били от времето на Тройната коалиция и министрите на ДПС по околната среда и земеделието.

 

Ралев е категоричен, че ако предлаганите промени не се приемат, ще има някакъв шанс за дългосрочно опазване на някои от най-ценните природни територии по морето и българските планини.

Той даде за пример Карадере, където имало многократни нарушения, направен е устройствен план без ОВОС, заради което не може да започне строителството. Аналогичен е случаят с дюните до Камчия, където поради принудителна мярка на министерството, е спряно строителството и единственият начин то да продължи, е тези земеделски земи да останат годни за застрояване, т.е. урбанизирана територия.

 

Андрей Ралев обясни, че има две наказателни процедури за заменките - за горите и за земеделските земи. Тази, която касае земеделските земи, в момента не е придвижена нататък, само защото има тези норми в Закона за опазване на земеделските земи - че ако не се използват за застрояване, ще станат отново земеделски. Иначе трябва да плащаме между 2 и 8 млрд. лв. санкции, тъй като заменките са правени на смешни цени от сорта на 11-15 стотинки на квадратен метър, предупреди Ралев.

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 4| 3754 |12.04.2017 Богданов: Промените в пенсионния модел сриват доверието в него . 2| 3686 |06.04.2017 Златева: Научих за промените в Изборния кодекс, след като бяха качени . 1| 3734 |23.03.2017 Земеделският министър: Няма спрени европейски пари . 0| 4063 |09.03.2017 Ректори срещу промените за прием във висшите училища

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads