Реклама / Ads
15| 15933 |17.05.2017 ПОЛИТИКА

„Страхуват” ли Президента или той се уплаши сам ?

.
Източник: БГНЕС
Не съм следовател, обяви вчера в Пазарджик президентът Румен Радев по повод писмото на председателя на Върховния касационен съд-ВКС Лозан Панов с искане държавният глава да се намеси и да поиска независима комисия да разследва скандала „ЦУМ-гейт” от срещата на Цацаров с бизнесмените Сашо Дончев и Георги Гергов.
 
Президентът се измъкна от неудобната тема с репликата, че крамолите във Висшия съдебен съвет-ВСС не се основната тема на обществото. Но стана ясно, че не смята да се намесва по скандала. Защото така е по-удобно вероятно. Някои нарекоха Румен Радев страхливец. Дали е така или някой вече го „страхува” остава да разберем в бъдеще.

 

"Не се отмятам от думите си – ще отида в Румъния и ще поканя представители на Националната антикорупционна дирекция на Румъния. Моята политика е следната – президентът не прави съдебна реформа, но трябва да има много ясна позиция по въпроса.

 

Ще имам такава позиция, която ще прецизирам след среща с експерти от нашата съдебна система, от правната комисия и с участието на главния прокурор. Ще изуча с моя експертен екип опита на тези държави, където има ефективна борба с корупцията". Това заявява Радев дни след като е избран за поста с гласовете на над 2 млн. българи.

 

Преди това в предизборен дебат с кандидата на ГЕРБ Цецка Цачева Радев заяви, че ще покани представители на румънските структури, за да говори с тях за "сериозна съдебна реформа" и обеща да посети Националната антикорупционна дирекция на Румъния.

 

Това е накарало десетки хора да гласуват за него на втория тур на изборите, подмамени от обещанията, че новият държавен глава ще се опълчи на своеволията и пълната безнаказаност на мафията в съдебната система като цяло и на безконтролната власт на прокуратурата в частност.

 

Мечтиии-както се казваше в една реклама преди години.

 

Половин година по-късно се оказа, че това са само предизборни залъгалки и че Румен Радев ще остане да брани статуквото. По ирония на съдбата опонентката му в кампанията Цецка Цачева, трудоустроена в правосъден министър също отказа да се занимава със скандала „ЦУМ-гейт”, тоест ще прави същото като президента.

 

Тоест и двамата се правят, че такъв скандал няма, подобно на мнозинството във ВСС, което се опитва да го замете „под килима”. Това  става с активната подкрепа на медиите на модела „КОЙ”, които с пяна на уста клеймят и оплюват Лозан Панов и всички опоненти на главния прокурор Сотир Цацаров.

 

В битката е хвърлена „тежката артилерия”, извадена от нафталина, небезизвестната Мадам В., човек за мокри поръчки на ДПС и Пеевски, която като Матросов на амбразурата с голи гърди брани главният прокурор с антрефилето : „Загубата на Цацаров, е загуба на държавността”.  В него главният прокурор е надхвърлил рамките на съдебната палата, съдебната система, и слънчевата система дори и представен като нещо средно между Крали Марко и Цар Леонид при Термопилите, последният страж преди да падне заветният хълм.

 

Не прави чест на президента Радев, избран с надеждата за промяна на олигархично-мафиотският модел на управление на държавата, да се държи толкова страхливо по такъв грандиозен скандал. Освен писмото на Лозан Панов с искане за разследване на скандала „ЦУМ-гейт” се обявиха още членът на ВСС Калин Калпакчиев, който сигнализира и Брюксел, Съюзът на съдиите, адвокати и много юристи. Не можеш да се правиш на ни чул, ни видял и да се криеш зад нормите на конституцията.

 

Да сигурно е, че юридически не е правилно президентът да се намесва, но морално ?

 

Същата е и позицията на държавния глава по темата със стенограмата за КТБ. Радев отказа да я разсекрети въпреки исканията на много граждански организации. Остава да видим с каква юридическа еквилибристика ще се измъкне държавният глава след решението на съда, което го задължава да го стори.

 

Президентът бе харесан от българите като смел летец, който не се огъва под натиск, подава си оставката в знак на протест и се бори докрай за каузата си.

 

Сега обаче излиза като много мекушав човек, който се бои сякаш от някого и не иска да си разваля рахатя със силните на деня. „Страхува” ли някой Румен Радев ?

 

Ако съдим по назначенията му, особено на кадрите на служебния кабинет и по-специално в МВР, сякаш е зависим от кръга „КОЙ” и т.нар. Библиотекарски институт. Някои от тези кадри той назначи и в президентството като бившия вътрешен министър Пламен Узунов.

 

Чието име се свързваше пък с един от героите от „ЦУМ-гейт” Георги Гергов.

Дали тези обстоятелства не пратиха по дяволите и румънския модел и визитите на президента в северната ни съседка, а и опитите за правосъдна реформа.

 

А президентът ще остане сякаш  в плен на статуквото.

 

Стефан Ташев

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 21| 29915 |19.02.2017 Г-жо Радева, Вие сте съпруга на съпруга си, не на Президента! Ако друг ви е готвил изявлението - уволнете го, не Ви е приятел! . 0| 5033 |29.11.2016 Консултативен съвет при президента решава за предсрочни избори . 3| 8276 |22.07.2016 Борисов: Коренно преосмислям фигурата на президента, трябва да е обединител

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads