Реклама / Ads
12| 15479 |18.05.2017 ПОЛИТИКА

За „лисиците“ в ... българския парламент!

.
Парламентарна обич.... Източник: БГНЕС
Преди около 60 г. тридесет и третият президент на САЩ Хари Труман упорито предупреждаваше, че „Няма да назначи лисицата да наглежда кокошките само затова, че има голям опит и е работила с много курници“. Очевидно това негово твърдение, превърнало се в принцип в подбора на американската администрация и днес, е неприложимо все още за българската ни действителност.
 
Особено що се касае за състава на новосформираните комисии към 44 – ят ни Парламент.

Сред тях се откроява г-жа Снежана Дукова, несменяем зам.-председател на „Комисията по взаимодействие с неправителствените организации и жалбите на гражданите“ в 41-то, 42-то и 43-тото Народно събрание. А в 44 – то Народно събрание освен това е член на „Комисията по образование и наука“. И няма как, защото тя е удостоена да бъде и зам.-председател на парламентарната група на политическа партия ГЕРБ.
    
С какво заслужи г-жа Дукова да бъде „дясната ръка“ на г-н Цветан Цветанов в очертаващия се не лек парламентарен сезон ? Отговорът можем да го търсим по две направления. С богат професионален опит в миналото по линия на образованието или с впечатляващ, организационен принос в наши дни, за развитието на излъчилата я партия ГЕРБ ?! Едва ли. Политическото оцеляване и възход е изкуство и следва своя логика на развитие. Нещо повече. Г-жа Дукова умее да извлича и от най-нелицеприятните ситуации в жизнения си път дивиденти, които да й послужат като ракета-носител за постигането на амбициозните й цели. Моралът в това отношение няма никакво значение. Особено за бившата училищна директорка. А миналото винаги може да бъде преформатирано по целесъобразност.
    
Началото е поставено преди повече от 10 години. От констативен протокол на Регионален инспекторат по образование – София град (№ 0601-4966/14.10.2008 г.) е видно, че в качеството си на изпълняващ длъжността директор на 140 СОУ, за периода 2005-2008 учебна година, г-жа Снежана Дукова е извършила поредица от дисциплинарни нарушения и неправомерни действия, които могат да бъдат квалифицирани като престъпления по служба. В подкрепа на извода е и писмо (№18474/21.10.2008 г.) на Столична дирекция „Полиция” – 9 РПУ, в което след осъществена щателна проверка е констатирано, че сигналът за извършените нарушения от директора на 140 СОУ е основателен. Становището е изпратено на компетентната прокуратура – Софийска районна прокуратура. Става въпрос за: преправяне на официални документи за завършено образование, в т.ч.  протоколи от изпити, заповеди и др. и неправомерно издаване на дипломи за завършено средно образование и удостоверения за основно образование. Постъпилите в 140 СОУ около 30 запитвания, от различни държавни ведомства, за легитимността на придобити дипломи и удостоверения недвусмислено го доказват. Фалшифицирането придобива комични измерения когато самозабравилата се директорка издава диплома за завършено средно образование на своя зет, през 2008 г., без да се съобрази с факта, че той е назначен още през 2006 г. от нея, в ръководеното пак от нея училище на длъжност, изискваща такова образование.

В унисон със съществуващата политическа действителност и в разрез с всякакво разумно обяснение, след доказаната злоупотреба с власт от страна на Дукова, политическите й ментори се намесват и в началото на 2009 г., вместо да бъде наказана, тя е преназначена за директор на столичното 79 СОУ ”Индира Ганди”. Срещу какво ? Тя знае. Някъде по това време г-жа Дукова предвидливо припознава политическа партия ГЕРБ за своя майка „закрилница“ и резултатите не закъсняват. Образуваното наказателно производство (Постановление на Софийската районна прокуратура – изх. № 37898/13.09.2009 г.) е прекратено на 13.09.2009 г., след парламентарните избори за 41-то Народно събрание, на които г-жа Дукова е избрана за народен представител от 25 МИР на любимата й партия.

Изненадата и за най-непредубедените е пълна, когато в новото си качество на депутат, г-жа Дукова е избрана в „Парламентарната комисия по образованието“, и по ирония на съдбата става зам.-председател на „Парламентарната комисия по жалби и петиции на гражданите“. Това е същата тази комисия, която в 40-то Народно събрание бе сезирана с множество сигнали и жалби за нейни груби нарушения и деяния, които могат да бъдат квалифицирани като престъпления по смисъла на Наказателния кодекс.

Да ви напомня това, за „лисицата и кокошките“ на американския президент Труман, в български вариант? В този смисъл в 42 –то Народно събрание беше изпратено сигнално писмо (вх.№ ПГ-3194-И-82/17.10.2013 г.) до Председателя на Комисията за борба с корупцията и конфликт на интереси г-н Волен Сидеров. Без резултат. Г-жа Дукова не може да бъде спряна. Докато нейните политически застъпници не снемат доверието от нея. Все пак „Политиците и пелените трябва да се сменят често по една и съща причина“, както го е казал някой си Самюел Клемънс, по-известен с литературния си псевдоним Марк Твен. Иначе, може скоро да очакваме неприятна миризма. От „Парламентарната комисия по жалби и петиции на гражданите“….  

Стефан Стефанов
 
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 3832 |28.03.2017 Младите лъвчета с победа за историята на българския футбол . 5| 3861 |02.03.2017 Премиерът: Българският еврокомисар ще бъде жена . 7| 5135 |17.01.2017 Радев: Аз съм шпионин на българския народ

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads