Реклама / Ads
34| 17152 |18.05.2017 НОВИНИ

Шефът на МВР: Оръжието да бъде недостъпно за гражданите

.
Валентин Радев
Най-лесното и най-бързото нещо в превенцията за тероризма или за битови престъпления, е оръжието да бъде недостъпно за гражданите. Това каза шефът на МВР Валентин Радев по повод двойното убийство в София.
 

Той отказа да коментира версиите, с мотива, че прокуратурата ще го критикува. „Тежък инцидент. Двама души в столицата и то не се е случвало скоро, така че надявам се да разберем и защо се е случило това нещо. Този човек има ли някакви психически отклонения или нещо друго. Не мога да кажа, че допускам нищо. Ако за кажа, че допускам нещо, прокуратурата веднага ще ме критикува за това, че предпоставям нещата. Едно от нещата, които винаги казвам и то не само за да се извършват такива битови престъпления, а за тероризма, е контролът над оръжията”, каза той.

 

България очаква от ЕС допълнителни 400 милиона евро за миграцията за 10-годишен период, съобщи още Радев. Той  участие в заседание на Съвета на ЕС по правосъдие и вътрешни работи, предаде БТА. Радев е поискал на среща с еврокомисаря по вътрешните работи Димитрис Аврамопулос удължаване на срока, в който нашата страна да усвои вече отпуснатите 160 милиона евро за същата цел.

 

Министърът посочи, че България настоява за справедливо отношение към първата страна, през която мигрантите са навлезли в ЕС. Той направи този коментар по повод обсъжданите промени в Дъблинското споразумение, според което мигрантите следва да бъдат върнати в страната от ЕС, през която са влезли.

 

По думите на Радев този въпрос се отнася също за Гърция и Италия, а може би частично и за Франция. Държим първата страна да не бъде отговорна докрай, поясни министърът. Справяйки се много добре с охраната на европейската граница, не трябва да бъдем "наказвани" да бъдем отговорни за всички, които са минали веднъж. Не е справедливо. Не срещаме пълно разбиране от другите държави, може би е нормално, но се надяваме до нашето председателство на Съвета на ЕС да направим така, че да убедим повечето, които не са съгласни, да ни подкрепят, посочи министърът.

 

Ние сме в тежко състояние, над нас буквално виси Дамоклев меч - зависим от това какво се случва в Турция, там има 2.5 милиона мигранти. Ако има криза изведнъж, какво правим тогава, попита той. За нас е много опасно - в Гърция има 50 хиляди, там някакси се справят; в Италия има още повече - над 200 хиляди годишно. В България не е така, ние се справяме, като пазим границата, посочи министърът, но отбеляза опасността границата да бъде "пробита от много хора".

 

В отговор на призива на ЕК по-рано тази седмица нашата страна да смекчи очакванията си към мигрантите, кандидатстващи за разселване у нас от Италия и Гърция, той посочи, че всички държави проявяват претенции. Питаме те (кандидатите - бел. р.) християни ли са, ако може да бъдат проверени, както правим с Турция - проверяваме всеки, който може да дойде у нас, поясни Радев.

 

Министърът посочи, че България е изправена пред потенциална опасност, каквато няма дори за Италия. Голямата вълна, ако има, дано не се случва, ще дойде срещу България, без значение какви огради сме построили, допълни той.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 4667 |18.05.2017 Вижте къде днес ще бъде възстановено подаването на топлата вода в София . 0| 4390 |16.05.2017 Туск: България ще даде своя принос във важните дебати за бъдещето на ЕС . 7| 10527 |13.05.2017 Член на ВСС предлага главният прокурор да бъде освободен . 1| 3668 |12.05.2017 Шефът на МВР говори за състоянието на границата в НС

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads