Реклама / Ads
2| 4413 |18.05.2017 НОВИНИ

Очакваме от ЕС още 400 млн. евро за миграцията

.
България очаква от ЕС допълнителни 400 милиона евро за миграцията за 10-годишен период. Това съобщи министърът на вътрешните работи Валентин Радев това пред журналисти в Брюксел, където пристигна за участие в заседание на Съвета на ЕС по правосъдие и вътрешни работи, съобщава БТА.
 

Радев е поискал на среща с еврокомисаря по вътрешните работи Димитрис Аврамопулос удължаване на срока, в който нашата страна да усвои вече отпуснатите 160 милиона евро за същата цел.

 

Министърът посочи, че България настоява за справедливо отношение към първата страна, през която мигрантите са навлезли в ЕС. Той направи този коментар по повод обсъжданите промени в Дъблинското споразумение, според което мигрантите следва да бъдат върнати в страната от ЕС, през която са влезли.

 

По думите на Радев, този въпрос се отнася също за Гърция и Италия, а може би частично и за Франция. Държим първата страна да не бъде отговорна докрай, поясни министърът. Справяйки се много добре с охраната на европейската граница, не трябва да бъдем "наказвани" да бъдем отговорни за всички, които са минали веднъж. Не е справедливо. Не срещаме пълно разбиране от другите държави, може би е нормално, но се надяваме до нашето председателство на Съвета на ЕС да направим така, че да убедим повечето, които не са съгласни, да ни подкрепят, посочи министърът.

 

Ние сме в тежко състояние, над нас буквално виси Дамоклев меч - зависим от това какво се случва в Турция, там има 2.5 милиона мигранти. Ако има криза изведнъж, какво правим тогава, попита той. За нас е много опасно - в Гърция има 50 хиляди, там някакси се справят; в Италия има още повече - над 200 хиляди годишно. В България не е така, ние се справяме, като пазим границата, посочи министърът, но отбеляза опасността границата да бъде "пробита от много хора".

 

В отговор на призива на ЕК по-рано тази седмица нашата страна да смекчи очакванията си към мигрантите, кандидатстващи за разселване у нас от Италия и Гърция, той посочи, че всички държави проявяват претенции. Питаме те (кандидатите - бел. р.) християни ли са, ако може да бъдат проверени, както правим с Турция - проверяваме всеки, който може да дойде у нас, поясни Радев.

 

Министърът посочи, че България е изправена пред потенциална опасност, каквато няма дори за Италия. Голямата вълна, ако има, дано не се случва, ще дойде срещу България, без значение какви огради сме построили, допълни той.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 4458 |18.05.2017 ЕК глоби ”Фейсбук” със 110 млн. евро . 2| 4264 |17.05.2017 Грозят ни солени глоби от европейския съд . 0| 4436 |17.05.2017 Обсъждат новите европейски практики за храните . 0| 4822 |16.05.2017 Титла за България на Европейското по канадска борба

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads