Реклама / Ads
4| 5273 |19.05.2017 НОВИНИ

Лозан Панов: Мимикрия на реформи води до недоверие в правосъдието

.
Източник: БГНЕС
Исках да запозная премиера за това защо смятам, че преди около 2 години не беше направена реформа, включително и конституционна такава, в дълбочина. Това заяви на брифинг в Министерски съвет председателят на Върховния касационен съд (ВКС) Лозан Панов, който проведе среща с премиера Бойко Борисов по темата за съдебната реформа, предаде „Фокус”.
 
Лозан Панов подчерта, че тази среща е нормален институционален диалог между представители на съдебната и изпълнителната власт. „Запознах премиера с част от доклада на експертите на ЕК, които кореспондират с позицията на техническата помощ, осъществена на прокуратурата, вследствие искане на изпълнителната власт. За мен, очевидно е, че темата за конституционни и законодателни промени трябва отново да бъде поставена. Без реформа в прокуратурата, съдебна реформа в дълбочина не може да се случи”, заяви Панов.

 

Той подчерта, че е аргументирал думите си пред премиера с различни казуси в миналото. „Костинброд, подслушването на премиера в дома му, КТБ, ЦУМ-гейт, които сочат към това, че все трябва да носи отговорност и да има механизми за носене на такава отговорност. Всякакви интерпретации за някакви лични конфликти между мен и главния прокурор намирам за неоснователни.

 

Внушения за политика – също. Реформата трябва да бъде в дълбочина. Такава за съжаление не се случи”, обясни председателят на ВКС и призова темата отново да влезе в дневния ред на парламента.

Лозан Панов отново заяви, че ще продължи да настоява за среща по темата с президента Румен Радев и лидерите на всички парламентарно представени политически партии. „В дълбочина реформа трябва да бъде направена. Всяка мимикрия на реформа води до неверие в правосъдието”, заяви още Лозан Панов.

 

Нашият призив е нека да работим заедно. Нека да гледаме в една посока и нека възможно най-бързо да намалим напрежението, за да осъществим тези реформи, не защото имаме 17 препоръки, а защото българските граждани очакват и немогат повече да чакат справедлива съдебна система. Това заяви пък вицепремиерът по правосъдната реформа и министър на външните работи Екатерина Захариева, след срещата.

 

Освен вицепремиера Захариева в срещата участие са взели още правосъдният министър Цецка Цачева и началникът на кабинета Румяна Бъчварова. „Беше общо споделено мнението, че това е една от най-важните реформи, защото българските граждани очакват справедливост. Очакват бързина и ефективност в съдебната система”, заяви Захариева и напомни, че правителството е поело ангажимент да възможно най-скоро да се изпълнят 17-те препоръки от доклада на ЕК.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 4724 |19.05.2017 Шефът на ВКС Лозан Панов отива при Борисов на среща . 3| 4604 |17.05.2017 Лозан Панов отива при премиера Борисов . 4| 4776 |16.05.2017 Заради писмото до президента прокуратурата нападна Лозан Панов . 4| 5264 |11.05.2017 ВСС реши, че Лозан Панов недопустимо се меси

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads