Реклама / Ads
2| 5983 |19.05.2017 НОВИНИ

Бой и речи на турски за 19 май в Джебел, посланик Гьокче отсъства

.
Източник: БГНЕС
Кратки ръкопашни схватки между привърженици на ДОСТ и ДПС белязаха честването на 19 май в Джебел. На празникът на града се сблъскаха политическите ръководства на двете партии. Единият край на площада бе отреден за хората на ДПС, а в другия – за тези на ДОСТ. Българските турци отбелязват годишнина от майските събития през 1989 г.
 
Големият брой полицаи не успя да предотврати размяната на удари между представшители на враждуващите лагери.

Лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ заяви, че знамената на ДПС се веят от 28 години и това е истинската партия за права и свободи. Той призова кметът на Джебел Бахри Юмер да подаде оставка, защото бил предател.

Това предизвика гнева на привържениците на ДОСТ.

Хиляди са изпълнили площада на Джебел. На място пристигна консулът на Република Турция в Пловдив Хюсейин Ергани. Той произнесе кратка реч на турски език.  

Местните очакваха да присъства и турският посланик Сюлейман Гьокче, но той не дойде. Според някои източници Гьокче е получил указания от външно министерство на Турция да не участва в честванията, за да се избегнат спекулации и нагнетяване на напрежение.

Припомняме, че дни преди Деня на Джебел Областният съвет на ДПС разпространи позиция, в която се казва, че с традиционен възпоменателен митинг на 19 май 2017 г. в центъра на Джебел ще се отбележи годишнината от Майските събития през 1989 г.

Изразява категоричната си позиция, че остро се разграничава от всякакви опити за противопоставяне на участниците във възпоменателния митинг.

Преди това кметът на община Джебел Бахри Юмер се обърна към своите съграждани, прикани тях и всички джебелчани от всяка точка на света и всички гости на 19-ти май да споделят празника на Джебел. Това е празник на всички, които искат да сме заедно, а не разделени, каза Юмер.  

В обръщението си той никъде не говори за възпоменателен митинг, но припомня, че на 19 май 1989 г. населението на община Джебел е провело демонстрация срещу половинвековната комунистическа диктатура, за да защити своето право на име, език, религия, култура и традиции.

С масовите демонстрации на български турци в десетте дни от 19 до 30 май 1989 г., които според обобщени сведения на тогавашното МВР са били „проведени в 71 населени места с участието на около 52 700 участници“. Вече 27 години продължават споровете: кой е организаторът и ръководителят на това най-голямо в историята на комунистическа България надигане на протестиращи. Загиналите са седем, а ранените най-малко 28 души. Митът, че протестите са дело на Доган, който по това време е бил в Пазарджишкия затвор и оттам ръководел действията все повече бива развенчан. Най-автентични са доказателствата, че зад протестите стоят действащите по това време така наречени „неформални организации“ – „турското крило“ на Независимото дружество за защита на правата на човека, Демократическата лига за защита на правата на човека в България на Мустафа Юмер и „Дружество за подкрепа – Виена 89“ на Авни Велиев, както и Мюсюлманският стачен комитет на братя Рунтови.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 3| 4471 |07.05.2017 Започна строежът на ”Турски поток” . 1| 4148 |06.05.2017 Австрия и Германия блокират турски референдум за смъртното наказание . 2| 4346 |28.04.2017 Георги Димов: Скоро ще има промени за турския посланик у нас . 2| 3755 |19.04.2017 Цв. Караянчева: И за ДПС агитират турски политици

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads