Реклама / Ads
0| 5549 |19.05.2017 НОВИНИ

От Македония хакнали системата на митниците

.
Румяна Арнаудова и главният секретар на МВР Младен Маринов Източник: БГНЕС
22-годишен хакер е създателят на зловреден вирус за контрабанда на стоки. Това обяви на брифинг говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова. Младежът, роден през 1995 г. е измислил вирусът, след което го е продал.
 
Вирусът правел възможно виртуалното впечатление, че даден товар е преминал през границата и предоставял дистанционен достъп до системата на Агенция "Митници".

От дома на младия ИТ специалист е иззета техниката, с която е създаден вируса. Организираната престъпна група, срещу която се води разследване от август 2015 г. е включвала 3-ма настоящи митнически служители и 2-ма бивши.

 

 

Те били необходими в схемата за източване на ДДС акциз, за да установят физическия достъп до системата на Агенция "Митници" посредством флаш памет, на която е инсталиран вирусът. На практика вирусът е блокирал системата на Агенция "Митници" на даден пункт като е позволявал закриване на транзита в системата за товари и стоки, които реално не са преминали през границата ни, а само виртуално. По този начин се е ощетява държавния бюджет от приспаднатото ДДС - акциз.

 

Така освен на територията на България групата е действала на територията на още поне две държави. По данни на Македонската прокуратура - там са задържани две лица, едното от които митнически служител на ГКПП "Крива паланка". Международното разследване продължава. Сигналът за престъпната група е подаден от Централно управление на Агенция "Митници".

Разследването се провежда в две насоки - едната за престъпления по служба, а другата за извършвани незаконосъобразни транзити. Има съмнения, че по този начин се е копирала и схема за превоз на наркотици. До момента са извършени около 100 претърсвания, изземвания, обиски на лица. Задържани са 23-ма души.

Основните обекти са жилища, автомобили, служебни помещения, офиси. Открити са ключове от банкови сейфове - касети. До момента при претърсването на един от тези сейфове са открити голяма сума пари, 80 хиляди евро, 45 хиляди долара, 10 хиляди лева и около 40 златни монети.

 

Работи се съвместно с други прокуратури, има съвместен екип на разследване. По данни на наблюдаващия прокурор в момента се извършват активни процесуално-следствени действия и в Македония. Касае се за организирани престъпни групи, които основно се занимават с контрабанда. Така въпреки, че стоките не влизат в Република България те, се обмитяват.

 

Арнаудова коментира, че разследването е продължило дълго време и е било съпроводено с много тайни действия. Тя посочи, че с товарни автомобили вероятно са се пренасяли наркотични вещества.

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 3| 5704 |19.05.2017 Антимафиоти удариха хакерска банда, манипулирала системата на митниците . 1| 5399 |18.05.2017 Пак пуснаха поръчката за тол системата, срокът за кандидатите е 1 ден . 0| 4558 |17.05.2017 Зоран Заев получава мандат за съставяне на кабинет на Македония . 1| 7710 |13.05.2017 Бившият съдия К. Николов: Най-малко 2/3 от колегите са омерзени от системата

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads