Реклама / Ads
0| 5328 |20.05.2017 АРТ ДЖУНГЛА

Показват нови експонати на Левски в Нощта на музеите

.
Десетки музеи и галерии в цялата страната отново ще се включат в Нощта на музеите, когато вратите са отворени до полунощ, а входът е свободен.
 

В Националния исторически музей (НИМ) ще могат да се видят нови експонати във връзка със 180-годишнината от рождението на Васил Левски и експозиция, посветена на 24 май, с едни от най-ценните славянски ръкописи и икони с изображения на светите братя Крили и Методий.

 

Акцент в програмата е изложбата "Скрито – покрито. Бельото на българката в началото на XX век".

 

От 14 до 15 ч ще има възстановка на събитията от Априлското въстание, а от 17 до 20 ч децата ще могат да се забавляват в ателиетата на Детския музейно-образователен център – да работят на грънчарско колело, да научат повече за историята на българската писменост и да се опитат да пишат с пера.


Софийската градска художествена галерия ще представи изложбите Viva Italia – съвременното италианско изкуство от XX и XXI век, и "Аз, моя милост и ЕС" на италианския фотограф Алекс Майоли, който изследва съвременните социални и политически проблеми в Европа.

 

Националният военноисторически музей ще разкаже за наборната служба в България от 1878 г. до 2007 г. в изложбата "Дълг по задължение: история и гледни точки". Ще може да се разгледа и постоянната хронологична и външната експозиция на музея.

 

От 18 ч. ще има концерт на Представителния оркестър на Сухопътните войски.

В "Квадрат 500" предстои "Вълшебна нощ за деца" от 19 до 21 ч, видео представяне на галерията от 21 ч. в скулптурния двор и камерна изложба на автентични накити от племето масаи (Кения,Танзания/).

 

Музеят за християнско изкуство в криптата на храм-паметник "Св. Александър Невски" ще бъде отворен от 19 до 21 ч. В неговата експозиция е включен и "Амулетен свитък лекарственик" от 1838 г., предоставен временно от Центъра за славяно-византийски проучвания "Проф. Иван Дуйчев".

 

Националният литературен музей организира от 19:30 ч голямо литературно четене на съвременни поети в двора на къщата-музей "П. К. Яворов" пред паметника на поета на ул. "Г. С. Раковски" 136. Европейската "Нощ на музеите" е организирана за първи път през 2005 г. от френското министерство на културата и само за няколко години тя се разпространява успешно из цяла Европа. Българските музеи и галерии се включват в инициативата още в първото й издание.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 7| 8271 |19.02.2017 Левски – извънбрачното дете на Свободата . 0| 4443 |09.02.2017 Показват Вазови реликви в музея на писателя в София . 0| 6565 |01.07.2016 Показват сърцето на Иван Вазов

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads