Реклама / Ads
15| 11914 |21.05.2017 НОВИНИ

Румен Радев ще разсекрети стенограмата за КТБ

.
Румен Радев Източник: БГНЕС
България трябва да има единна външна политика и дългосрочна политика в областта на националната сигурност. Страната ни започна да защитава интересите си и да предлага политики. Това заяви президентът Румен Радев по БНР по повод на 100 дни, откакто е на „Дондуков 2“.
 

"Ще настоявам стенограмата за КТБ да бъде обявена", категоричен е президентът Румен Радев. Той коментира, че за него стенограмата за КТБ няма никаква юридическа стойност, тъй като няма да даде отговор кой окраде КТБ.

 

"Но стенограмата има огромна обществена стойност, свързана с очакванията на хората", смята той. Президентът обясни, че не е искал стенограмата да се обявява в предизборна ситуация или в момент на съставяне на правителство.

 

На 18 май Радев е изпратил 21 препоръчани писма до всички участници в разговорите за КТБ. Срокът, който президентът е дал на участниците в стенограмата, е до 26 май.

 

"Ако не отговорят, се смята за мълчаливо съгласие", уточни Румен Радев.

Президентът заяви, че още на следващия ден след уведомлението му, един политик е отишъл при него, за да се подпиши, че дава съгласие за разсекретавяне на стенограмата на КТБ.

 

Държавният глава коментира ситуацията със сигурността. За него тя е изключително сложна и може да генерира нестабилност. По тази причина той е свикал Консултативен съвет по национална сигурност в края на следващата седмица. Радев обяви, че на КСНС ще бъдат дискутирани състоянието на армията, службите за сигурност и МВР. На него също така ще се обсъди по какъв най-добър начин да се изразходват парите за отбрана, предвидени с увеличението до 2% от БВП, което произтича от членството ни в НАТО. „На КСНС ще дискутираме от какви промени имаме нужда, защото много от документите са остарели и не отговарят на съвременните изисквания“, уточни още президентът Радев и добави: „Националната сигурност е комплексно понятие. Тук трябва да имаме една дългосрочна политика“. За наборната армия и избора на нов изтребител Държавният глава коментира и позицията на военния министър Красимир Каракачанов, изразена на последното заседания на МС.

 

Според Каракачанов президентът нямал право на собствена позиция, различна от правителствената на предстоящата тази седмица среща на върха на НАТО. „Ще напомня на Каракачанов, че президентът се избира пряко и неговата власт не произтича от изпълнителната власт“, каза Радев. Държавният глава разкритикува изтеглянето на доклада за състоянието на армията, което се кани да направи Каракачанов. В този документ, който беше огласен по времето на служебния министър Стефан Янев, се казваше ясно, че българската армия не може да изпълнява своите функции по защита на националната сигурност.

 

„Изтеглянето на доклада е абсурдно. Проблемите могат да бъдат решавани, само когато говорим истината, а не ги замитаме“, подчерта Радев. Той коментира идеята на Каракачанов за връщането на наборната армия. „Тази идея има своите положителни страни, но към момента тя няма как да бъде реализирана заради липсата на средства. Наборната армия изисква огромни ресурси. Трябва да се фокусираме върху проблемите на кадровата армия. Те се изключително много и трябва да решим първо тях“, подчерта Радев. Държавният глава се спря и на спрения избор на изтребител за българската армия. Служебното правителство на проф. Герджиков предпочете офертата за новите шведски изтребители „Грипен“, вместо португалските Ф-16 втора ръка. Радев припомни, че тук не трябва да се протака, защото изтребителите, с които разполагаме са технически остарели. Той посочи, че за него сигурността е важна и в стратегически, и в политически план, но преди всичко България трябва да купи такава техника, която ще гарантира нейната сигурност.

 

„Протакането не е в полза на никого. То не е в полза на националната сигурност и нашите съюзнически ангажименти към НАТО“, каза Радев и посочи, че има техническа и военна експертиза, която изпълнителната власт в лицето на правителството трябва да вземе под внимание и на нейно основание МС да даде мандат на военния министър за преговори, които ще продължат няколко месеца. Всеки пак Радев призна, че правителството може да се съобрази, но може и да не го направи с военнотехническата експертиза.

 

За положението в службите и ДАНС Радев подчерта, че работи добре със службите като цяло, но не спести „деликатната“, по неговите думи, ситуация в ДАНС. „В ДАНС нещата са много деликатни. Тя е към МС и основната й функция е информационна. Важна е нейната работа в областта на контраразузнаването. Имам определени резерви и те са принципни към звеното в ДАНС, което се бори с корупцията. Да видим дали това звено, ще посмее и ще разследва срещу своя принципал - МС. В МС се разходва целия публичен ресурс. Говоря принципно, независимо кои са министрите“, каза Радев.  

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 11| 6341 |20.05.2017 Радев за нацистките поздрави: Властта се измъква с уволненията . 1| 5734 |17.05.2017 Ал. Пелев: Радев няма конституционни, но има морални правомощия за ”ЦУМ гейт” . 3| 4386 |16.05.2017 Радев свиква КСНС на 30 май . 2| 5592 |16.05.2017 Уволниха постоянният секретар на отбраната Румен Василев

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads