Реклама / Ads
8| 15675 |22.05.2017 ПОЛИТИКА

Методи Андреев: Пеевски е най-големият коалиционен партньор на ГЕРБ

.
Методи Андреев Източник: БГНЕС
Как през ноември м г. беше продаден „Музея на виното” на фирма, близка до „Булгартабак ” ?! Става въпрос за огромна сграда с уникална изба и уникални вина. Каква политика прилагаше това момченце, което сега стана министър на икономиката?! То е ясно, че най-големият коалиционен партньор в това правителство на ГЕРБ е Делян Пеевски . Това каза пред Фрог нюз бившият депутат от ГЕРБ Методи Андреев. Ето какво още разказа той:
 

-  Г-н Андреев, сагата ЦУМ -гейт  започна на прилича на латиносерал . Каквото и да се обяснява  по случая, до развръзка не се стига. Ще се разбере ли някога какво всъщност какво са си говорили главният прокурор  Сотир Цацаров  и бизнесмените Георги Гергов, и Сашо Дончев?

- ЦУМгейт  наистина започва да прилича на латиносериал. Героите са еднакви -пълнички, мазнички  и свързани със задкулисието. Проблемът е много дълбок. Убеден съм, че прокуратурата моделира главните си прокурори. А кукловодите на задкулисието  правят селекцията на хората за този пост. Търсят  подходящ човек. На първо място  трябва да е амбициозен. Имаше един леко лудичък . Важно, обаче е избраниците лесно да се моделират от задкулисието.  Ако прокуратурата,  като система, беше демократична, а не постсъветска  и постимперска , нямаше да има такива рецидиви.

 

- Дайте пример.

- Говоря точно  за издънката на главния прокурор Сотир Цацаров  при срещата си в ЦУМ  с Георги  Гергов и Сашо Дончев. Цацаров  си позволява подобно поведение, защото се чувства  силен и недосегаем. Проблемът е в устройството на съдебната ни  система и конкретно на прокуратурата. Бившият служебен министър Пламен Узунов, в качеството си на шеф на ОДМВР -Пловдив,  беше се изказал, че съм го заплашвал да назначи мое протеже. Обясних, че това не е вярно. Получи се дума срещу дума. В действителност бях уведомил Узунов, че ще дам на тогавашната министърка  Румяна Бъчварова данните, с които разполагам за негови подчинени. Това може да му е прозвучало като заплаха. И забележете разликата в действията на прокуратурата. Тя моментално се самосезира от думите на Пламен Узунов. Започна досъдебно  производство за превишавана на власт. След като се установи, че няма такова нещо, то беше прекратено. Цацаров  обаче изпрати в НС  писмо, с което поиска поведението ми да бъде  разгледано в етичната комисия. Така се превърнах в най-неетичния депутат.

 

- Това сломи ли ви психически?

- Не, напротив. Гордея се. В България това е особена оценка. Тогава пратих искане до ВСС  да разгледа поведението  на самия Сотир Цацаров , който си направи пиар . Той уведоми медиите преди  да се получи писмото му в  комисията. Сега ми е много любопитно кой ще е този прокурор, който ще започне досъдебно  производство срещу Сотир Цацаров  по твърденията на Сашо Дончев , че по време на срещата в ЦУМ  е бил притискан  заради „Да, България” и телевизия BIT?  Ето тази е разликата. Срещу мен мен и който и да е друг български гражданин може  да започне наказателно преследване, но срещу Сотир Цацаров -не може. Това го прави различен  и  недосегаем. Спомняте ли си времето, в което Цацаров  обясняваше , че с Георги Гергов били само познати. Е как така при това положение отиваш при него на среща в частния му офис?! Забелязвате ли как Цацаров , вместо да отговори на поставените му въпроси за срещата, започва да обяснява: „Ама той Лозан Панов ходил в адвокатски кантори”.

 

- Защо според вас го прави?

- Главният прокурор измества въпроса и не дава нормално обяснение за личните си действия. Мъчи се нещо да обяснява, ама много добре осъзнава, че никой не му вярва. Доверието в държавното обвинение е едва  4%. Най-вероятно идва  от  подкрепата на  самите прокурори, следователи и техните близки. Цацаров  търси аналог: Аз съм лош, ама има и друг лош. Вие защо не питате за другите лоши?! Това е странна реакция на главен прокурор. Съвсем друго щеше да е, ако Цацаров  беше излязъл в отпуск и беше позволи на ВСС  да разгледа случая. Още по-смело щеше да е, ако подаде оставка. Генералният прокурор на Румъния подаде оставка през 2016 година заради обвинение, че ползва неправомерно кортеж на пътна полиция. Така постъпват  в любимата на Цацаров  и Бойко Борисов Румъния. За това, когато дойде румънският главен прокурор на антикорупционната  дирекция DND Лаура  Кьовише,  тя не беше приета  от нито един високопоставен български политик. Не я прие президентът Румен Радев, който се ангажира с по-радикална съдебна реформа по време на кампанията си, но след това странно замълча. Радев замълча и се спотаи и за ЦУМгейт . Кьовише  не получи подкрепа дори от българския главния прокрор . Жената дойде и каза нещо мног  просто-миналата година Румъния е прибрала 670 млн . евро  от незаконно забогатели управленци. Не случайно Кьовише  беше номинирана  за „Европеец на годината”. А нашият главен прокурор, като отиде в Блюксел , го снимат само с един джиесем . Не можах в нито една уважавана европейска медия да прочета и два реда за посещението на Цацаров  в Брюксел.

 

- Остана усещането, че Бойко Борисов подкрепи Цацаров  по случая с ЦУМгейт.

- Защо говорите така уклончиво?!  Борисов твърдо застана на страната на Цацаров . Той  никога не е  постъпвал по друг начин. Не напразно постави условие, че съдебната реформа е възможна само с одобрението на главния прокурор. Така Бойко Методиев Борисов постави под похлупака на прокуратурата волята на българския законодателен орган, волята на Народното събрание. Това е нечувана наглост. Той открито казва на депутатите: Вие може да сте народни представители и овластени да създавате закони, но над вас е волята на главния прокурор. И каквото каже той, вие такава реформа ще правите вие.

 

- Какво означава това?

- Това означава, че  в България е престъпена границата на независимост между изпълнителна, законодателна  и съдебна власт. Изпълнителната власт, в лицето на Бойко Борисов, дава нареждане на законодателната власт какво й е позволено. А именно-че е позволено това, което главният прокурор й разреши. Не напразно Цецка Цачева стана министър на правосъдието. Тя каза, че за нея реформата била приключила  и тя нямала да се меси в ЦУМгейт , защото не искала да се бърка в независимостта на съдебната власт.  Г-жо  Цачева, като председател на парламента, бяхте добър водещ. Но г-жо  Цачева, човек трябва да има малко  гръбнак. Трябва да има и малко достойнство. Бойко  Борисов ви жертва като кандидат за президент.  След това ви сложи втора в листата на ГЕРБ в Плевен. След това не влязохте и в парламента. И сега, можехте да застанете твърдо и да кажете, че бяхте многократно унизена, но като министър  на правосъдието ще бъдете арбитър за проверка на ЦУМгейт . Независимостта на съдебната власт, след ЦУМгейт , не съществува, г-жо  Цачева. Съдебната власт, в лицето на Цацаров  зависи от кръгове, които нямат нищо общо с официалната държава.

 

- Кой от министрите смее да  се опълчи на Борисов? Знаем каква съдба спохожда смелчаците.

- Така е. За това казвам , че човек трябва да има достойнство . Иначе хората ще те запомнят , като поредната сянка на Бойко Борисов. А иначе, честно да ви кажа, не знам сутрин като се оглежда Борисов в огледалото , кой вижда. Дали само Делян Пеевски  или и други хора?!  Защото, както се разбра, той вижда и други хора. За Цацаров  е ясно. Той вижда много хора-между ЦУМ  и хотел „Берлин”. Борисов, Цацаров , Делян Пеевски  и Ахмед  Доган  са рамкирани хора. Те комуникират  по между си по друг начин и създават усещането за реалното съществуване  на паралелната държава и паралелната власт.

 

- Изненада ли ви изказването на Осман  Октай , който заяви пред Фрог  нюз , че официално се отказва от гласа си за ГЕРБ?

- Позицията му не ме изненада. Той е един човек със сериозни демократични разбирания.  Човекът, който хвърли ръкавица на най-силния в държавата политик-Ахмед  Доган . Той разказа неща, които се случват с изключителна точност. Осман  Октай   каза нещо много страшно, а именно, че Бойко Борисов изневери на своите гласоподаватели. Никой не е гласувал за ГЕРБ, за да бъде в тази странна коалиция  с „Атака”. Как може при такава сбъркана конструкция, България да има нормално развитие?!

 

- Можете ли да дадете конкретен  пример?

- Кажете ми какво означава да се спре приватизацията ? Това е крайно лява политика. „Атака” го  предлага чрез своя министър  Емил Караниколов . А той е толкова министър на „Атака”, колкото аз съм китайски мандарин.  Караниколов го предлага, а  ГЕРБ веднага го приема. Искам да попитам при това положение каква икономическа политика ще прокарва ГЕРБ?!  Такава , каквато „Атака” казва, или тази, която са обещали на своите симпатизанти. В България приватизицията  стана мръсна дума, защото я правиха български политици по български стандарти. Приватизацията ,  когато се прави умно и отговорно, може да съживи цели отрасли. Може да донесе приходи, да увеличи работните места.

 

- Защо това не се случи у нас?

- В България приватизацията  стана така: Ще направим така, че да взема  предприятието от нашия човек, за  да може да прибера комисионна. Той  пък, нашият човек, ще разфасова  предприятието, а после ще го  продаде за старо желязо. После ще прибере  парите, ще ги изнесе в чужбина .  Ето това се случи у нас. Хайде сега управляващите , като са по-различни, да  наложат  нова мярка за приватизация , а  не да я спират. Тя си беше спряна по отношение на някои  предприятия още преди 10 години. Тогава как в предният мандат, от сегашния министър на икономиката Емил Караниколов, бяха продадени само обособени части на предприятия, събрани по желание на купувачи.

 

- Как става това?

 - Все едно влизаш в един магазин и казваш: Искам тази чиния с това ножче и тази лъжица да купя. И те ти ги обособяват така в комплект. Това е правено и с предприятия, които по принцип са в забранителния  списък за приватизация . Как през  ноември м г. беше продаден „Музея на виното” на фирма, близка до „Булгартабак ” ?!  Става въпрос за огромна  сграда с уникална изба и уникални вина. Каква политика прилагаше това момченце, което сега стана министър на икономиката?! То е ясно, че най-големият коалиционен партньор в това правителство на ГЕРБ е Делян Пеевски .  За това искам да призова всички честни и почтени хора във вторник да излязат и да подкрепят в 18 часа пред парламента  инициативата на ” Правосъдие за всеки”- „Гаждански  марш за европейско правосъдие”.

 

 

Интервю на Катя Илиева

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 8| 8988 |15.05.2017 Хр. Иванов: Цацаров и Пеевски опитват да вземат голям пай от съдебната система . 7| 18914 |04.05.2017 Започна се! Приятелят на Пеевски Св. Лазаров ще съветва Каракачанов . 11| 12176 |30.04.2017 Т. Дончева: Главният прокурор е оплетен между ГЕРБ и Пеевски

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads