Реклама / Ads
0| 4265 |22.05.2017 НОВИНИ

МЗ: Единични са случаите на замърсяване на водата

.
Министерство на здравеопазването изпрати на Върховна административна прокуратура доклад за изпълнението на задълженията на органите на държавния здравен контрол в областта на качеството на водата, предназначена за питейно-битови цели, изискан от ВАП с писмо от 27 април тази година.
 

По отношение на радиологичните показатели - единични проби показват несъответствие като надвишаване на контролните нива за алфа активност, но в общия случай изчислената индикативна доза е в рамките на установената норма от 0,1 mSv годишно, което означава, че водата може да се ползва за питейни нужди.

 

По време на осъществения контрол са предприети следните административнонаказателни мерки: връчени са 130 предписания за централни водоизточници и 101 предписания на водоснабдителни обекти и съоръжения за питейно-битово водоснабдяване; съставени са 27 акта за установяване на административни нарушения за централни водоизточници и 15 - на водоснабдителни обекти и съоръжения за питейно-битово водоснабдяване; издадени са 23 бр. наказателни постановления за централни водоизточници и 12 - на водоснабдителни обекти и съоръжения за питейно-битово водоснабдяване; издадени са 13 заповеди за спиране на дейността на централни водоизточници.

 

Резултатите от направената проверка потвърждават изводите от досегашните данни за най-често срещаните отклонения от нормите. От началото на 2017 г. и във връзка с разпоредбата на ВАП са извършени 2 677 проверки на 3 343 водоснабдителни обекта, като са изследвани 6 273 проби по показателите: химични и органолептични показатели - 62 862 изследвания; микробиологични - 12 095; радиологични - 599. Най-често срещаните отклонения продължават да са свързани с показалите нитрати, манган, желязо, органолептика (цвят, вкус, мирис и мътност), флуор и хлор.

 

Установени при единични проби наличия на естествен уран, при максимално допустима стойност 0,03 mg/l, има в отделни водоизточници в Хасковско, общ. Димитровград, Пловдивско, района на Велинград и др. Веднага след констатиране на завишени над нормата нива по показател естествен уран, водоизточниците са изведени от употреба до нормализиране на резултатите.

 

До дни се очакват окончателните резултати на изследванията за радионуклиди от лабораторията на БАН, на база които ще може да се направи категорично заключение за годността на водата за питейни нужди.

 

Министерство на здравеопазването изпълнява задължението си по контрол на качествата на питейната вода, но в много случаи дългосрочното решаване на проблема изисква инвестиции от страна на ВиК-операторите, общините и държавата.

 

При установяване на наднормени нива, Министерство на здравеопазването своевременно взима превантивни мерки с цел недопускане на рискове за общественото здраве.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 3464 |12.01.2017 Фондът за лечение на деца се занима със случаите на 77 деца . 0| 3741 |05.01.2017 Няма замърсяване на почвите в Хитрино . 1| 4661 |05.07.2016 „Марица изток 2” и „Бобов дол” – рекордьори по замърсяване в Европа . 1| 4070 |25.05.2016 Глобиха „Лукойл” с 250 000 лв. заради замърсяване

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads