Реклама / Ads
6| 13515 |23.05.2017 НОВИНИ

Горанов посече Каракачанов за увеличение на военните заплати и тези в МВР

.
Горанов и Каракачанов Източник: БГНЕС
Министерството на отбраната има свое становище по одобрената от правителството в сряда средносрочна бюджетна прогноза за 2018-2020г. То очевидно не е прието. Това става ясно от думите на вицепремиера и министър на отбраната Красимир Каракачанов, според публикуваната стенограма от заседанието. Подобно становище има и от МВР.
 
Според определените разходни тавани, това означава да продължим процесите в армията на недокомплект, казва Красимир Каракачанов. За сведение го казвам, тук разговорът трябва да продължи, посочва той.

Разговорът ще продължи, запознати сме със становището и на двете министерства, обещава финансовият министър Владислав Горанов. Става ясно, че

отбраната и сигурността ще бъдат отложени за септември.

Владислав Горанов се аргументира така: «Разговорът идва и като естествено продължение на разговорите от предизборната кампания и впоследствие на коалиционното споразумение. Заедно ще оформим приоритетите. Когато говорихме за основните приоритети на правителството, отбраната и сигурността няма как да останат на заден план, но те са изключително ресурсоемки и ако дадем приоритет на пенсии, плюс отбрана със скоростта, с която вие искате това да се случва, означава сериозно ограничаване на други разходи и неглежиране на други политики.

Сегашната прогноза е предварителна, тя очертава рамката на възможностите на държавата. Вътрешното разпределение между отделните политики ще се финализира през месец септември с проекта на годишния закон за бюджета. Мисля, че това ще ни даде време да вървим един към друг. Със сигурност отбраната има номинален растеж, най-малкото защото разходите за Министерство на отбраната са запазени като дялове от брутния вътрешен продукт в размер на 1,5 на сто, което дава допълнителен ресурс в системата на Българската армия.

Много внимателно се запознахме със становището. Смятам, че степента, с която се цели постигането на договореностите от Уелс, скоростта, с която това се цели, е малко бърза по моя оценка. Ако го предрешим, това означава през мандата, общо взето, това да е основният фокус на разходите на държавата при запазване на данъчната политика. Но мисля, че следващите няколко месеца можем да се сближим в тази посока.»

Тук Каракачанов се намесва с малък упрек към предишните управляващи, т.е. кабинета «Борисов-2»: «Съгласен съм, че скоростта е бърза, но тъй като скоростта, която бешезададена предварително, е много бавна. Точно в разговорите, които трябва да продължат, мисля, че ще намерим правилната скорост.»

Вътрешният министър Валентин Радев прави следната бележка към министъра на финансите: «Става въпрос за целия сектор „Сигурност“, подчерта го вицепремиерът и министър на отбраната. Нашите бележки са в същата посока.»

Като резултат, премиерът Бойко Борисов благодари и парите до 2020 г. са одобрени. От решението става ясно, че увеличение на средствата за отбрана ще има едва от 2019 г. с около 15-20 милиона.

На първата си среща в сряда с членовете на Комисяята по отбрана министър Каракачанов подсказа, че желанието на МО не е удовлетворено по отношение на разходите за отбрана в периода 2018-2020 г. На форум в четвъртък, организиран от СОР «Атлантик», заместник-министърът на отбраната Анатолий Величков сподели тревожната оценка за състоянието на въоръжените сили. Той съобщи за предвижданото постепенно увеличаване на разходите за отбрана и достигането до 2 процента от БВП. Заместник-министърът каза, че МО е подготвило и изразило становище за значително увеличение на разходите за отбрана с над 300 млн. лева.

На същото заседание правителството одобри позиция за предстоящата среща на върха на НАТО в Брюксел на 25 май. Нашата позиция е, посочва вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева, че ние имаме план, поели сме ангажименти и поетапно до 2024 г. ще достигнем 2% от националния бюджет за отбрана, от които 20% за инвестиции в отбраната. В позицията отбележете, казва премиерът Бойко Борисов, очаквайки, че и вицепремиерът Валери Симеонов ще го подкрепи, „че България е от малкото държави, които продължават да участват в Афганистан и участието с жива сила и подлагане на риск на нашите бойци е много повече от това само да се купува техника. Изрично подчертайте.” Известно е, че в предизборната програма на Обединените патриотите се призоваваше за незабавно връщане в родината на всички наши военни контингенти зад граница.

Otbrana.com
Спирдон Спирдонов
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 11| 11135 |22.05.2017 Нова република съди Горанов заради активите на КТБ . 8| 6239 |19.05.2017 Каракачанов: Кога БСП разбраха, че сме фашисти? . 7| 5564 |18.05.2017 Горанов: Не обсъждаме искането за оставка на В. Симеонов . 14| 11140 |19.05.2017 Каракачанов разтяга локуми и спомени за старата казарма

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads