Реклама / Ads
14| 10154 |23.05.2017 АКТУАЛНО

Марш за европейско правосъдие- „Няма да мълчим” стартира в София, Пловдив и Варна

.
Днес инициативата ”Правосъдие за всеки” организира Марш за европейско правосъдие. Събитието е под наслов ”Няма да мълчим” в София стартира днес в 18 часа от Народното събрание. Марш ще има в Пловдив и Варна.
 
"След почти 30 години от падането на комунизма...

След безброй скандали, гейтове, изтекли записи...
След „опраскването“ на съдебната реформа...

 

След всичко това и още много друго ние трябва да покажем, че нас ни пука, нас ни интересува, ние не можем да търпим, ние стоим зад онези, които се надигат, и ние осъждаме онези, които си мълчат и участват в порочния модел, по който се управлява страната.

 

Днес, на 23 май – деня, в който италианската мафия убива разследващия я Джовани Фалконе – от 18 ч. заповядайте на Марша за европейско правосъдие, организиран от инициативата „Правосъдие за всеки“!", пишат организаторите.

 

"Правосъдие за всеки" е организацията, която предложи на предишния парламент 7 мерки за справяне с мафията, включително въвеждане на поста независим зам. главен прокурор срещу корупцията, намаляване на мандата на обвинител № 1 и пр. Те не бяха приети.

Гражданската организация е тежко недолюбвана както от казионните представители на "здравите сили" в съдебната система, така и от медиите от корпулентния кръг, след като по тяхна покана у нас идваха Моника Маковей и Лаура Кьовеши.

Ето и целия текст на обръщението на организаторите:

Приятели и съмишленици,

Моментът е преломен! Държавата ни се разпада, овладяна от олигархията, която е превзела всички власти. Имаме парламент без реформаторски партии, правителство, което явно няма намерение да продължи съдебната реформа, и правосъден министър, който я обяви за приключена само преди година. 

Имаме Висш съдебен съвет, в чийто символ се превърнаха кървавите агнешки главички – еманация на страха и зависимостите от политиците и мафията. Всеки опит на независимите и почтени магистрати да повдигнат там въпросите за върховенството на правото или спазването на морала и закона се сблъсква или със стена от мълчание, или с водопад от хули, обиди и заплахи.

Вече имаме и опит за публично заклеймяване и може би дори за бъдещо отстраняване от поста на председателя на Върховния касационен съд само защото не следва линията на пълно подчиняване на Съда на Прокуроската воля!

Имаме главен прокурор, който се изявява като самодържец, недължащ отчет и обяснения никому и за нищо, а моделът „ЦУМ“ явно е новият символ на паралелната власт.

Имаме и президент, който явно не мисли, че има проблем в сенчестите контакти на висши магистрати и в заплахите към свободни медии!

До края на 2017 г. България трябва да изпълни 17 конкретни препоръки на Европейската комисия в областта на правосъдието, да избере новия състав на Висшия съдебен съвет и нов председател на Върховния административен съд.

От тези действия и избори зависи нашето европейско бъдеще, а оттам и бъдещето на нашите деца и внуци!

Не се ли противопоставим сега, оставяме всичко в ръцете на олигархията!

Разбираме, че в настоящата ситуация пътят пред нашите идеи за радикална съдебна реформа е блокиран. Несъмнено същата съдба ще сполети и всяко желание за промяна или съпротива срещу беззаконието в която и да е сфера, ако те засягат интереси на силните на деня.

Затова призоваваме всички свободни граждани и активни граждански организации да се присъединят на 23 май от 18.30 ч. към Гражданския марш за европейско правосъдие на Копчетата пред Община Пловдив.

 

На тази дата е взривен в колата си до Палермо един от най-смелите борци срещу мафията в Италия – независимият прокурор Джовани Фалконе, станал символ на тази борба в световен мащаб. На 24 май е празникът на писмеността и словото – имаме какво да кажем и да изискаме от нашите държавници по тези два повода!

Нека защитим заедно демокрацията, свободата на словото и върховенството на правото. Да потвърдим европейската ни принадлежност и да поискаме истинска правосъдна реформа за независимо, ефективно и достъпно правосъдие, за държава на гражданите, а не на мафията!

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 4550 |21.05.2017 Грацията Катрин Тасева със сребро на Европейското . 0| 4800 |21.05.2017 Гимнастичките ни трети на Европейското . 0| 4808 |16.05.2017 Титла за България на Европейското по канадска борба

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads