Реклама / Ads
11| 18133 |24.05.2017 МИНАЛО

Стефан Цанев: На гръцката азбука пишат 10 млн., на кирилицата - 300 млн. души

.
Стефан Цанев Източник: БГНЕС
Кирил е създал глаголицата по заповед на Византийския император, в услуга на великоморавския княз Ростислав и ние нямаме нищо общо с това. Тази азбука стига до България чрез учениците на Методий, но фактически тя не се употребява. Климент и Наум изобретяват истинската азбука, с която си служим, посочва поетът Стефан Цанев.
 
Аз също бях заблуден, като мислех, че се нарича кирилица понеже уж Климент я е нарекъл така в чест на своя учител Кирил, както пишат българските хроники. Аз дълго търсих и не намерих такъв документ. Питах също историци – такъв документ няма. В житието на Климент пише, че той за по-голяма ясност е заменил буквите на своя учител с други знаци. Да замениш даден звук със знак е много лесно. Така че заслугата на Кирил си остава, разчитайки 42 звука в нашия говор, обяснява той.

Оттук започва въпросът: защо нашата азбука се казва кирилица и кой я е нарекъл така? Нашите книги са написани на тази азбука, а чрез църковните книги азбуката стига в Русия. През 1700 година Петър І-ви поради факта, че тази азбука е трудна за четене и петачана, създава така наречения „гражданский шрифт”. Именно този шрифт по-късно се нарича кирилица. Руснаците го наричат така, не ние, българите. Те все пак те са постъпили толератно като не са я нарекли „руска азбука”. Но аз се питам, защо ние не я наричаме българска азбука, а я наричаме кирилица?!, казва още той пред Кафене.бг.

Чувал съм много пъти как чужденците на запад казват, че пишем с руски букви. Сега имаме шанса, влизайки в Европейския съюз, да лансираме своята азбука като българска, така както гърците наричат своята азбука гръцка, арменците - арменска и т.н. По принцип всички азбуки се наричат по името на народа, който ги е създал. Глаголицата е създадена от византиец и действително няма нищо общо с България. Но кирилицата е създадена от българин, на нея са написани първите книги и тя има пълното право да се нарича българска азбука. На гръцката азбука пишат 10-тина милиона. На нашата азбука все още пишат 300 милиона души.  Може би ние имаме комплекса на малката нация и затова нямаме куража да кажем, че сме създали нещо велико. По този въпрос съм писал до нашите политици и не разбирам защо не го взимат предвид. Вече почти изпускаме шанса да известим на света, че тази азбука е наша, посочва той.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 2139 |15.03.2024 историк . 12| 7481 |07.03.2024 Путин със "слаб" по история: Белгия е създадена от Русия. Брюксел: Абсолютна измислица . 5| 3352 |02.03.2024 95 години от рождението на Георги Марков: "Живите затварят очите на мъртвите, а мъртвите отварят очите на живите“ . 3| 3683 |20.02.2024 Евгений Кънев: Гледам снимката на делегацията от наши копейки в Москва. И си мисля - на какво падение е способен човек

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads