Реклама / Ads
8| 4730 |25.05.2017 НОВИНИ

Борисов иска обяснение от руския посланик за изказването на Путин

.
Бойко Борисов
В Министерския съвет днес се очаква да дойде посланикът на Русия Анатолий Макаров. Срещата с премиера Борисов е насрочена за 11 ч.
 

Очаква се двамата да говорят по изказването на руския президент Владимир Путин, който вчера пред президента на Македония Георге Иванов заяви, че славянската писменост е дошла в Русия е дошла от "македонска земя".

 

След изказването на Путин последваха остри реакции от наша страна. Премиерът Бойко Борисов каза ,че е "Не е важно кой от къде е минал. Важното е, че близо 300 милиона четат и пишат на кирилица и в края на краищата обогатяват европейската култура". От Рим - министърът на културата Боил Банов коментира, че е важно държавниците по света, да имат повече уважение към историята.

 

Посланикът ни в италианската столица Марин Райков подчерта, че делото на Кирил и Методий не би било възможно без българската държава. А зад този факт стоят редица документи, които са неопровержими. Думите на Владимир Путин предизвикаха коментара и на външния министър Екатерина Захариева, която написа във Фейсбук: "Празникът не е само наш, а кирилицата е обща. Но знайте, че помним историята си и затова сме горди.

 

Посланикът ни във Ватикана проф. Кирил Топалов също коментира изказването на Путин по БНТ: Делото на Кирил и Методий е българско по своето създаване и общославянско по своята реализация. Лансирането на идея, че те са създали азбуки на славянски език и са превели на славянски гръцките текстове е неверна и научно, и политически, и национално-морално, защото е известно на науката от много отдавна, че Кирил и Методий създават своята глаголица въз основа на българските говори в Солун и солунско. На български език, на своя български език те превеждат литургичните текстове, с които византийският император ги изпраща във Великоморавия да се борят срещу немското духовенство.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 4| 5048 |24.05.2017 Борисов: Опасността за тероризъм в България не е малка . 7| 4428 |24.05.2017 Борисов към Ромпой: Образованието е наш приоритет . 0| 4708 |24.05.2017 Лекарският съюз иска спешни реформи в ТЕЛК . 2| 4507 |23.05.2017 Премиерът Борисов е за разсекретяване стенограмата за КТБ

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads