Реклама / Ads
6| 6349 |25.05.2017 НАРОДЕН ГЛАС

Паси: Русия дава мило и драго да разбие Западна Европа

.
Соломон Паси с Милен Велчев
Русия ”дава мило и драго” да разбие единството на Западна Европа. Това обяви бившият външен министър Соломон Паси. Според него Русия имала силен интерес Великобритания да напусне Европейския съюз и от това Доналд Тръмп да спечели в САЩ.
 
На въпрос дали руският посланик трябва да бъде извикан заради думите на Владимир Путин, че славянската писменост идва от македонската земя, Соломон Паси отговори, че това са излишни действия. По мнението му в добрата дипломация викането на посланик е последна стъпка. Според Соломон Паси отношенията с Русия не могат да се сведат до едно изказване, извадено от контекст.

Паси смята, че в рамките на ЕС и НАТО трябва да имаме обединено разузнаване и контраразузнаване. Той подчерта, че разузнаването е толкова разпокъсано, че е неефективно. По думите на Паси терорът се облагодетелства от това, че няма граници, а ние не се облагодетелстваме в рамките на разузнавателната си общност от това, граници няма. Соломон Паси изтъкна, че разузнаването свършва при границите. Той е убеден, че няма пречка да се вземе решение за общо разузнавателно командване в НАТО, в което страните-членки да обменят информация и практики.

Паси посочи пред bTV, че има сковаващи практики, посочвайки за пример че ако той е разузнавателна служба и каже информация на партньорска служба, трябва да реши до каква степен тя може да се възползва от тази информация. Соломон Паси подчерта, че контролирането на използването на информацията напълно сковава всякакво сътрудничество.

Той смята, че другият проблем са личните данни. По думите му Ангела Меркел буквално се пищисала, че Барак Обама я е подслушвал. "Голяма работа, това са естествени неща. Германците все още живеят с мисълта, че подслушването е приоритет на Щази. Не е на Щази, имаме нужда да се следим и обменяме информация", анализира Соломон Паси.

Той посочи, че в ЕС има база данни от 90 000 пръстови отпечатъка, но тя не може да се обработва. Паси предупреди, че сме изправени пред избора повече суверенитет или повече тероризъм.

Според Паси американският президент Доналд Тръмп е показал, че иска да има нов подход към Близкия изток. По време на обиколката си Тръмп нарушил много табута. В Саудитска Арабия участвал в танца със саби, направил директен полет между Саудитска Арабия и Израел, отишъл на Стената на плача, което нито един американски президент не е правил.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 4196 |10.05.2017 САЩ иска Русия да обуздае Асад . 1| 3897 |10.05.2017 Соломон Паси: Китай може неусетно да погълне ЕС . 0| 3956 |06.05.2017 Русия и САЩ се разбраха за меморандума за Сирия

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads