Реклама / Ads
0| 13055 |26.05.2017 ПОЛИТИКА

Путин и Кирилицата скараха Б. Димитров и Ал. Йорданов

.
Божидар Димитров и Александър Йорданов
Историкът и директор на НИМ проф. Божидар Димитров и бившият ни посланик в Македония Александър Йорданов се спречкаха заради думите на руския президент Владимир Путин за азбуката. По думите на Димитров това е бил стратегически ход, за да не обиди Гърция и България. Според Йорданов Путин се е изказал глупаво.
 
„Има практика един екип да подготвя за среща, ако президентът не е специалист по въпроса. Този специалист е бил пред много сериозна дилема и затова е избрал да се каже безличното, че Македония е дала азбуката на Русия, за да не се обидят Гърция и България. Гърция спечели, защото снощи говорителят на външно министерство обяви, че Путин е избирал географско понятие. Гърците би трябвало да са доволни, българите трябва да са доволни“, коментира проф. Божидар Димитров в ефира на БТВ.

На друго мнение обаче бе Александър Йорданов. По думите му Путин е открил нещо, което не съществува и е изрекъл поредната си глупост. „Путин се изказа глупаво. Той се направи на географ. Ако беше прав, щеше да има оставен някакъв сигнал, че тази именно азбука Глаголицата е създадена на македонската земя. Такова понятие тогава не съществува. Това е една провокация. Българската и руската наука са се изказали, че народната основа на езика на Кирил и Методий е солунският диалект на българският език. Тя се нарича старобългарска. Големият въпрос е защо, ако толкова много братята македонци ценят толкова този ден, защо техният президент не си строи в страната, а отива в Русия на 24 май. Ясно е, че акцентът е политически“, категоричен бе Александър Йорданов. „Тогава дори е нямало Македония, наричали са я долна Мизия. Той направи гаф“. "Тези всички пояснения са постфактум. Истината е, че днес Русия залага на крайно националистическите среди и в Македония, и в Сърбия. Тя е против разширяването на ЕС в нашите среди. Самата среща Иванов-Путин е опит за дестабилизация на регоиона", посочи Йорданов.

Димитров му опонира, като коментира, че това е просто било удобен повод едно късо и кратко изявление да бъде обърнато с хастара нагоре. "Ако Русия не беше обявила Руско-турската война можеше да бъдем изклани като арменците", заяви Димитров. Проф. Димитров добави, че Путин не е искал да ни засегне и припомни позицията на руското външно министерство. „Как можете да си помислите, че сме забравили ролята на Първото българско царство дори в обединяването на Русия“.

„Да не оправдаваме руските злосторства срещу България“, призова Йорданов.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 10| 5681 |30.05.2015 Черно море удави Левски и грабна купата . 10| 5607 |25.10.2014 ЦСКА би с 3:0, Младенов гони Левски от групата . 0| 5419 |05.06.2014 Мурсия е новият треньор на "Левски"

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads